Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας και ο μεγάλος κίνδυνος να γκριζάρουν πολλά ζητήματα

Ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας και ο μεγάλος κίνδυνος να γκριζάρουν πολλά ζητήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Θα το πω ευθέως. Είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα και η Τουρκία να διαφωνήσουν και ο Ερντογάν αν αρχίσει πάλι τις προκλήσεις. Γιατί; Διότι οι Τούρκοι στο τραπέζι του διαλόγου θέλουν να βάλουν και άλλα ζητήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως τη μόνη διαφορά.

Θέλουν να βάλουν για παράδειγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες. Ομως, η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ύπαρξη άλλων διαφορών πέραν της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις δηλώσεις υπουργών, αλλά και από το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να καταφέρει να πείσει την κοινή γνώμη για έναν διάλογο και μία συμφωνία καζάν-καζάν, που είχε προτείνει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος για να υποστεί την κατακραυγή πολιτών κομμάτων και άλλων οργανώσεων. Γιατί ένας τέτοιος διάλογος σημαίνει υποχώρηση της χώρας μας και η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί για ξεπούλημα, κατηγορία που στη σημερινή συγκυρία δεν μπορεί να τη σηκώσει και να τη διαχειριστεί πολιτικά.

Και για να μην έχουμε αυταπάτες ας δούμε τη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στην «Μιλιέτ» ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι για την Τουρκία «κόκκινη γραμμή», που αποδεικνύει ότι είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο οι δύο πλευρές να συνδιαμορφώσουν κοινή ατζέντα διαλόγου. Κι΄ αυτό όσο και να πιέζει η Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί θα συναντήσει τεράστιες αντιστάσεις στην ελληνική κοινωνία, αλλά και εντός του κόμματός του, όπου ο Αντώνης Σαμαράς και οι συν αυτώ καραδοκούν.

Επιπλέον, η διάρκεια του μορατόριουμ για έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο είναι ενός μηνός. Οπότε περί τα τέλη Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να κλιμακωθεί πάλι η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εξαιτίας της προκλητικότητας των Τούρκων.

Εξάλλου, η έκδοση από την Άγκυρα NAVTEX για αποστολή του Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα  η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να εγκαινιάσει μια νέα φάση καταλλαγής, μακριά από προκλήσεις και επιχειρήσεις δημιουργίας τετελεσμένων.

Η αρχική αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις νέες έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ (ανατολικά της Αμμοχώστου, που σύμφωνα με τη NAVTEX, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου), χαρακτηρίστηκε από πνεύμα αποστασιοποίησης-προφανώς για να μην ανέβουν πάλι οι τόνοι μετά το μορατόριουμ-θυμίζοντας την ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974: «Η Κύπρος κείται μακράν».  

Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στις 28 Ιουλίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, για την αποστολή του Barbaros στην Κύπρο, δήλωσε: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά. Το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Aλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis».

Ασφαλώς η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, όμως ελπίζουμε ότι αυτό δεν σημαίνει την έναρξη μιας πολιτικής αποστασιοποίησης της Ελλάδας από το την Κύπρο και το κυπριακό.

Εν κατακλείδι για την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος αν ο διάλογος ξεκινήσει με διευρυμένη ατζέντα και εφόσον δεν καταλήξει σε συμφωνία -που είναι το  πιθανότερο ενδεχόμενο-να καταγραφούν επισήμως ως «γκρίζες ζώνες» μια σειρά ζητημάτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X