Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το…τρίποντο του Σλούκα

Ο φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το…τρίποντο του Σλούκα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μία πληροφορία “βόμβα”  για τις δημοσκοπήσεις, που αναιρεί τη βεβαιότητα με την οποία οι δημοσκόποι παρουσιάζουν τα ευρήματά τους δημοσιεύει ο ιστότοπος ieidiseis.gr βάζοντας έναν τεράστιο άγνωστο Χ στην εξίσωση των προβλέψεων για τις εκλογές.

Πρόκειται για μία ερώτηση που οι εταιρίες δημοσκοπήσεων (οι περισσότερες τουλάχιστον) αποφεύγουν να κάνουν προς τους πολίτες, όταν διεξάγουν έρευνες για τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Η ερώτηση απευθύνεται σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το τάδε ή το δείνα κόμμα και όχι στους αναποφάσιστους και είναι η εξής: «Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξετε την επιλογή σας ή είστε απολύτως βέβαιοι ότι έχετε καταλήξει στο κόμμα που θα ψηφίσετε;».

Δημοσκόπος, που μόνο κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ (ιδίως), μα και ΠΑΣΟΚ, δεν είναι, ο οποίος επιχείρησε να διερευνήσει αυτό το πεδίο, αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις (ένα ποσοστό 20% με 25% του εκλογικού σώματος δηλαδή), από εκείνους που απαντούν ότι έχουν επιλέξει κόμμα (δεν είναι στους αναποφάσιστους δηλαδή), παραδέχεται ότι μέχρι τις κάλπες μπορεί να αλλάξει τελικά προτίμηση και να κατευθύνει την ψήφο του αλλού, ή ακόμα και να μην πάει στις κάλπες, αλλά να απέχει.

Αυτό το στοιχείο όχι μόνο αυξάνει το βαθμό ρευστότητας του εκλογικού σώματος, αλλά καθιστά κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα ιδιαίτερα επισφαλή και ανατρέπει προγνωστικά μοντέλα που θέλουν να εμφανίζονται ως σίγουρα για τις προβλέψεις τους. Αρκεί μόνο ένα μικρό τμήμα αυτών των πολιτών να αλλάξει γνώμη και τα πάντα θα ανατραπούν.

Συνεπώς το πεδίο της «αδιευκρίνιστης ψήφου» διαστέλλεται  και φτάνει στο 35% των ψηφοφόρων. Ετσι φτάνουμε στο σημείο να βάλουμε στο κόλπο των προβλέψεων και άλλες παραμέτρους, όπως η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, το κλίμα και η τηλεθέαση των συνεντεύξεων των πολιτικών αρχηγών. Και τότε ο βαθμός επισφάλειας και προπαντός η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων διογκώνεται σε βαθμό ανατροπής των δημοσκοπικών προβλέψεων.

Επιπλέον αυτό το εύρημα δίνει απαντήσεις και στο κλίμα σιωπής και βουβαμάρας των πολιτών που αρνούνται να τοποθετηθούν για τις εκλογές. Δίνει απάντηση στο υπόγειο ρεύμα οργής που διαπερνά την κοινωνία.

Είναι προφανές λοιπόν για ποιο λόγο ένα τέτοιο εύρημα δεν μπορεί να εισαχθεί με πρωτοβουλία των εταιριών δημοσκοπήσεων στην εξίσωση, καθώς θα αμφισβητηθεί όλο το οικοδόμημα των αναλύσεων και των προβολών για τους συσχετισμούς ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ωστόσο αυτή η στάση των εταιρειών θα έχει σαν αποτέλεσμα να διαψευστούν ακόμα μία φορά, απαξιώνοντας στο μέγιστο βαθμό πλέον το εργαλείο των δημοσκοπήσεων.

Ισως είναι ακριβώς αυτή η απάντηση του δημοσκόπου στο ερώτημα που κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου, όχι απλώς νευρικούς, αλλά ευρισκόμενους σε πανικό που είναι διακριτός δια γυμνού οφθαλμού. Η κινούμενη άμμος του εκλογικού σώματος φαίνεται να προκαλεί το φόβο της απώλειας της εξουσίας, που οδηγεί σε συμπεριφορές όπως αυτές που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες.

Γιατί δεν νοείται οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται με 7,7 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπεριφέρεται όπως ο τερματοφύλακας πριν από το πέναλτι ή πριν από το τρίποντο του…Σλούκα στην Κωνσταντινούπολη.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X