Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο Βασίλης Δημάκης δείχνει τους προοδευτικούς και τους συντηρητικούς

Ο Βασίλης Δημάκης δείχνει τους προοδευτικούς και τους συντηρητικούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ομως, σε κάποιες ιστορικές καμπές παίρνει μεγαλύτερη ένταση και βάθος. Θα λέγαμε πολύ απλά ότι προοδευτικό είναι εκείνο που βοηθά την κοινωνία να κάνει ένα βήμα μπροστά και τον άνθρωπο να βελτιώσει την υλική, την πολιτιστική, την πνευματική του ζωή. Συντηρητικό ότι προσπαθεί να τον κρατήσει καθηλωμένο ή ακόμα και να προκαλέσει οπισθοδρόμηση.

Μία τέτοια εποχή ζούμε τώρα, λόγω κυρίως της τεχνολογικής επανάστασης που αλλάζει, αν θέλετε ανατρέπει, τρόπους ζωής, αντιλήψεις, μεθόδους εργασίας, σχέσεις ανθρώπων με την παραγωγή τη διανομή και την κατανάλωση αγαθών.

Δεν θα προχωρήσουμε σε βαθύτερη ανάλυση για να μπορέσουμε να διακρίνουμε ποιος είναι σήμερα προοδευτικός και ποιος συντηρητικός. Αρκεί ένα παράδειγμα που στις μέρες μας βρίσκεται στην επικαιρότητα, ο Βασίλης Δημάκης. Ο προοδευτικός είναι υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων του φυλακισμένου πολίτη, τη μόρφωση, την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Συντηρητικός είναι εκείνος που τον κρατά σιδηροδέσμιο μακριά από τη μόρφωση, που παραβιάζει τα δικαιώματά του, που τον καταδικάζει ακόμα και σε θάνατο για λόγους αλαζονείας της εξουσίας.

Για τούτους τους λόγους η Σοφία Νικολάου είναι συντηρητική (για να μην πω αντιδραστική), όπως συντηρητικός είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενώ εκτυλίσσεται ενώπιόν του μία στυγνή αντιδημοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά της εξουσίας, παρακολουθεί απαθής και σιγά-σιγά διολισθαίνει στη θέση του συνενόχου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X