Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Το μάδημα της μαργαρίτας από τον υπουργό και το μυστήριο με το δάνειο από τον ESM

Το μάδημα της μαργαρίτας από τον υπουργό και το μυστήριο με το δάνειο από τον ESM
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Στην κυβέρνηση των αρίστων το είδαμε κι΄αυτό. Υπουργός Οικονομικών να μαδάει τη μαργαρίτα για να δει αν η χώρα θα πάρει δάνειο από τον ESM ή όχι. Τη μία ημέρα ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως η απόφαση του Eurogroup για τη χορήγηση δανείων είναι θαυμάσια.

Την επομένη και αφού συμβουλεύτηκε το μαξιλάρι, όπως θα έλεγε παλιός θυμόσοφος πολιτικός, είπε κόβοντας το ζυγό φιλαράκι της μαργαρίτας ότι δεν θα κάνει χρήση αυτής της πολύ καλής συμφωνίας.

Την μεθεπομένη ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέρχεται και λέει μεν ότι δεν θα κάνει χρήση του δανείου, αλλά προσθέτει σε αυτό το στάδιο, αφήνοντας να εννοηθεί, όπως καταλαβαίνει όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς ελληνικά, ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον.

Και αφού ο Χρήστος Σταϊκούρας μάδησε για καλά τη μαργαρίτα, ήρθε ο υφυπουργός του, αλλά ιδεολογικός συνοδοιπόρος του πρωθυπουργού, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για να πει ότι δεν πρέπει να γίνει χρήση του δανείου από τον ESM λόγω των όρων που το συνοδεύουν.

Κι΄ εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα. Γιατί να μην πάρουμε το δάνειο από τον ESM από τη στιγμή, που όπως είπε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (αφεντικό του ESM) το κέρδος για την Ελλάδα θα είναι 800 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με ισόποσο δάνειο από τις αγορές;

Το παράδοξο είναι πως με τον Σκυλακάκη συμφώνησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θα συμφωνήσω κι΄εγώ να μην πάρουμε το δάνειο, αν είναι για οποιοδήποτε άλλο σκοπό πέραν της υγειονομικής αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ας ρίξουμε λίγο φως. Τι λένε οι συμφωνίες; Μπορούμε να πάρουμε δάνειο ως 3,6 δισ. ευρώ από τον ESM χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με επιτόκιο μόλις 0,5% (λίγο πάνω 2% το επιτόκιο στις αγορές) αρκεί τα λεφτά να τα διαθέσουμε για το υγειονομικό σκέλος αντιμετώπισης του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα ενίσχυση του ΕΣΥ, ΜΕΘ, μηχανήματα, υλικά, νέες μονάδες, βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών και άλλες δαπάνες.

Αν τα διαθέσουμε για άλλο σκοπό πέρα από τον προαναφερόμενο, έρχεται μνημόνιο κατακέφαλα, οπότε καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μην το πάρει. Αλλά εδώ είναι που προκύπτει και το μέγιστο ερώτημα αγαπητοί υπουργέ, υφυπουργέ και Ευκλείδη Τσακαλώτε.

Γιατί να μην κάνει επενδύσει 3,6 δισ. ευρώ η Ελλάδα στο ΕΣΥ και να αποκτήσουμε ένα πραγματικά αποτελεσματικό σύστημα Υγείας; Μήπως γιατί αν επενδύσει το Δημόσιο δεν θα υπάρχει χώρος για τους ιδιώτες; Μήπως αν αγοράσει το Δημόσιο μηχανήματα δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν ιδιώτες, να τα τοποθετήσουν στα νοσοκομεία, να τα δουλεύουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο ιδιώτης να εισπράττει, όπως μας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, περιγράφοντας μία μορφή ΣΔΙΤ (μερική ιδιωτικοποίηση είναι στην ουσία) ανάμεσα σε νοσοκομεία και ιδιώτες; Γιατί λοιπόν; Ποια είναι η απάντηση;

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε επικαλεστεί και το μοντέλο της Σουηδίας. Μήπως να ξαναρίξει μία ματιά στο σουηδικό μοντέλο της ιδιωτικοποίησης υπό το φως των θανάτων  από τον κορονοϊό μήπως και δει το φως το αληθινό…

Εν κατακλείδι θα το πω πολύ χοντρά. Μπλέξαμε με αμετανόητους νεοφιλελεύθερους…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X