Διεθνή

Ερντογάν: “Έμπλεξε άσχημα” στη Συρία! Ζητάει από παντού βοήθεια

Ερντογάν: “Έμπλεξε άσχημα” στη Συρία! Ζητάει από παντού βοήθεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ — όπου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση με την υποστήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να έρθουν στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης Τουρκία, Ρωσία και Συρία-πρέπει να σταματήσουν.

Χθες Πέμπτη Μακρόν και Μέρκελ συνομίλησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, ενώ του ζήτησαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Βοήθεια και από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να πραγματοποιούν περιπολίες στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορά της με την επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία για να δείξουν την στήριξή τους στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον των πιστών στον Άσαντ δυνάμεων.

Το αίτημα υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Συρία James Jeffrey στην Άγκυρα, κατά την οποία οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την Ουάσιγκτον την αποστολή δύο συστοιχιών Patriot, για να θωρακίσουν τα σύνορα της Τουρκίας από πιθανές αεροπορικές επιθέσεις, ανέφερε στο ΜΕΕ ο ίδιος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Έκτοτε ο Τούρκος Πρόεδρος είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε κάποια ένδειξη πως θα παρέχει την υποστήριξη που ζητά η Τουρκία στα νότια σύνορά της.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X