Οικονομία

Ευρωαγορές: «Βγάζουν» αντίδραση στις… πλάτες Κίνας και Wall

Ευρωαγορές: «Βγάζουν» αντίδραση στις… πλάτες Κίνας και Wall
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά ανοδικά κινούνται σήμερα, Τρίτη 31.03.2020, οι ευρωαγορές με ώθηση από το χθεσινό “ράλι” στην Wall Street, κυρίως όμως από στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταποίηση στην Κίνα άρχισε να ανακάμπτει τον Μάρτιο.

Αναλυτικά πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,96%, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίου και αναψυχής να ηγούνται των κερδών, με άνοδο άνω του 2%, με όλους ωστόσο τους κλάδους και τα βασικά χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, κερδίζει 2,13%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 2,34%, ο γαλλικός CAC κατά 1,69% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά  2,44%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,18% και ο ισπανικός IBEX 35 της τάξης του 1,73%. Η ώθηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ανάκαμψη που σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάρτιο, καθώς η παραγωγή των εργοστασίων αποκαταστάθηκε μετά την επιτυχία της κυβέρνησης να θέσει την επιδημία του κορονοϊού σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο στη χώρα.

Ο επίσημος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στις 52 μονάδες τον Μάρτιο από το ιστορικά χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα.

Το μέγεθος του Μαρτίου ήταν υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal για 51,5 μονάδες.

Οι ευρωαγορές και οι επιχειρήσεις

Ραγδαία ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφηκε και έξω από τα εργοστάσια, καθώς ο κρίσιμος τομέας υπηρεσιών της χώρας εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Ο μη μεταποιητικός δείκτης της Κίνας “σκαρφάλωσε” στις 52,3 μονάδες από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 29,6 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Ασιατικές αγορές: Μίνι… ώθηση από τα κινεζικά μάκρο και «υποψίες» ανάκαμψης

Την ίδια στιγμή, η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει, όπως είναι φυσικό, να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, αλλά και των κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει πλέον λόγο για τουλάχιστον 782.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και τουλάχιστον 37.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του νέου ιού. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον την “πρωτοκαθεδρία” σε καταγεγραμμένα κρούσματα, με πάνω από 164.000, ακολουθούμενες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα και τη Γερμανία.

Στο πεδίο της ενέργειας, τη Δευτέρα η τιμή του αμερικανικού αργού τύπου WTI κατρακύλησε σε χαμηλό 18 ετών, καθώς η ζήτηση έχει καταρρεύσει, ενώ η Σαουδική Αραβία, αλλά και άλλες χώρες του OPEC+ ετοιμάζονται να αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγή τους. Το αμερικανικό αργό έκλεισε χτες στα 20,09 δολ. το βαρέλι, στη χαμηλότερη τιμή του από τον Φεβρουάριο του 2002. Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η μετοχή της HelloFresh σημείωνε άλμα της τάξης του 11%, ενώ εκείνη της Airbus κερδίζει περί το 4%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X