Featured

Σαλβαδόρ Νταλί – Τα 9 στοιχεία μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας

Σαλβαδόρ Νταλί – Τα 9 στοιχεία μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Figueras στην Καταλονία είναι διάσημο για έναν λόγο. Φιλοξενεί το Μουσείο του Σαλβαδόρ Νταλί. Καθόλου αναπάντεχο, είναι η κυρίαρχη τουριστική ατραξιόν μιας πόλης που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις βαρετή. Όσοι έχουν επισκεφθεί το μουσείο έρχονται σε επαφή με έναν άνθρωπο που η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είχε όρια. Ο Νταλί ήταν μια ιδιοφυΐα ικανή να βυθίσει κάθε θεατή της δουλειάς του σε ένα σύμπαν που στεκόταν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

Ο Νταλί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του υπερρεαλισμού. Δημιουργούσε εντυπωσιακές και περίεργες εικόνες. Πολλοί λένε πως η δουλειά του ήταν μια ακραία εξέλιξη της επιρροής που άσκησε στο στυλ του η αναγεννησιακή τέχνη.

-Στη διάρκεια της καριέρας του αυτός ο μοναδικός άνθρωπος άνοιξε διάλογο με πολλούς καλλιτέχνες. Ενώ στη διάρκεια της ζωής του φρόντισε να παίξει με την εκκεντρικότητα. Σπάνιο το λες. Το έκανε με τους δικούς του όρους. Ήταν προκλητικός. Κυκλοφορούσε με την αυτοπεποίθηση ανθρώπου που στο πέρασμα του θα σαγήνευε τους πάντες. Από τους πρώτους καβγάδες που είχε με τους καθηγητές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης, ως το φινάλε της ζωής του με δηλώσεις όπως «Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε έναν τρελό και σε μένα είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός», ο Νταλί παρουσίαζε τον εαυτό του ως φαινόμενο της τέχνης.

-Κάθε φορά που μπαίνουμε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στρέφουμε το βλέμμα μας στον πίνακα αναχωρήσεων. Όταν βλέπουμε το όνομα «Βαρκελώνη» σκεφτόμαστε πως μια επίσκεψη σ’ αυτή την εντυπωσιακή πόλη δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στην γειτονική πόλη Φιγκέρας. Στο «Μουσείο Dali» δηλαδή.

Θεωρητική απορία 1

-Θα κάνατε τα πάντα για να κερδίσετε ένα βραβείο;
-Μα προφανώς και όχι. Πιστεύετε πως ένα βραβείο, μια αναγνώριση ή ένας επίσημος τίτλος σας χρήζει αυτόματα καλλίτερο; Ακόμα και αν είστε καλός, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καλλιτεχνικές σας δυνατότητες.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X