Fragilemag

10 μύθοι σχετικά με την κλιματική αλλαγή που πρέπει να εκλείψουν

10 μύθοι σχετικά με την κλιματική αλλαγή που πρέπει να εκλείψουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και πως οι άνθρωποι αποτελούν την κύρια αιτία της, εξακολουθεί να υπάρχει ένας απροσδόκητα μεγάλος αριθμός αρνητών της, που δεν αποδέχονται τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει. Αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε να επιληφθούν του ζητήματος οι αρμόδιοι. Πρέπει όλοι να ασκήσουμε πίεση στις κυβερνήσεις. Πρέπει πρώτα να διαλύσουμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την κλιματική αλλαγή – μύθοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι αρνητές της προσπαθώντας να κλείσουν τα μάτια τους μπροστά στο πρόβλημα.

Μύθος 1: Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πραγματική επειδή ορισμένοι τόποι είναι ακόμα κρύοι

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος – δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους. Ο καιρός έχει να κάνει με συγκεκριμένες, συχνά τοπικές συνθήκες της ατμόσφαιρας, που αφορούν σύντομα χρονικά διαστήματα. Το κλίμα, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με τη συμπεριφορά της ατμόσφαιρας σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα – από δεκαετίες έως αιώνες.

Το ότι μερικές φορές ένα συγκεκριμένο μέρος γίνεται πολύ κρύο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν το παγκόσμιο κλίμα είναι πιο δροσερό ή πιο ζεστό. Είναι σαν να λέτε ότι μια μέρα δεν είναι συννεφιασμένη, επειδή μια αχτίδα ήλιου τυχαίνει να πέφτει στο σημείο που στέκεστε, ενόσω η υπόλοιπη πόλη καλύπτεται από σύννεφα.

Ένα άλλο παράδειγμα: σκεφτείτε ένα βουνό. Κάθε ορεινή περιοχή έχει υψηλότερα και χαμηλότερα σημεία. Τώρα φανταστείτε ότι, καθώς ανεβαίνετε, φτάνετε σε μια κοιλάδα, όπου πρέπει πραγματικά να κατηφορίσετε για λίγο, πριν ανεβείτε ξανά. Τώρα φανταστείτε ότι κάποιος που περπατάει δίπλα σας φωνάζει ξαφνικά, “δεν υπάρχει βουνό, γιατί στην πραγματικότητα κατεβαίνουμε τώρα!” Ακούγεται πολύ γελοίο, έτσι δεν είναι; Αυτό το άτομο αρνείται την ύπαρξη ενός βουνού βάσει μιας μικρής μεταβολής του υψομέτρου, πράγμα το οποίο είναι απολύτως παράλογο. Κάπως έτσι ακούγονται και οι άνθρωποι που αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη με βάση τις περιοχές που κάνει κρύο.

Μύθος 2: Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων για την αλλαγή του κλίματος

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, πάνω από το 97% της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί ότι η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει, ότι επιταχύνεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι η συναίνεση έχει περάσει το 99%, σύμφωνα με τον John Cook, τον κύριο συγγραφέα αρκετών μελετών για το θέμα.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία μεταξύ των ειδικών και γενικά των επιστημόνων, ότι η “ανθρωπογενής” (δηλαδή η από τον άνθρωπο προερχόμενη) κλιματική αλλαγή είναι πραγματική…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X