Fragilemag

Έντγκαρ Άλλαν Πόε…μιλώντας για ποίηση

Έντγκαρ Άλλαν Πόε…μιλώντας για ποίηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ζώντας και δουλεύοντας στην Αμερική του 19ου αιώνα, ο πρωτοπόρος ποιητής Έντγκαρ Άλλαν Πόε διακρίθηκε για το σκοτεινό και τρομακτικό στυλ γραφής και τα μακάβρια θέματά του.

1 – Στην ηλικία των τριών ετών έμεινε ορφανός
Ο Έντγκαρ Πόε γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1809 από το ζευγάρι ηθοποιών Ελίζα και Ντέιβιντ Πόε. Μετά τη γέννηση του γιου τους, η σχέση του ζευγαριού – που παντρεύτηκε μόλις έξι μήνες μετά τον θάνατο του πρώτου συζύγου της 18χρονης Ελίζας – ήταν ταραχώδης. Ζηλιάρης για την επιτυχία της γυναίκας του στο θέατρο, ο Ντέιβιντ ανέπτυξε μια εξαρτητική σχέση με το αλκοόλ. Σύντομα ο πατέρας του Πόε εγκατέλειψε τόσο την καριέρα του όσο και την οικογένειά του, όταν ο Έντγκαρ ήταν μόλις ενός έτους. Δυστυχώς, η κακή τύχη του Έντγκαρ δεν τελείωσε εκεί. Το 1811, στα 24 της χρόνια, η μητέρα του πέθανε από φυματίωση. Ο πατέρας του ήταν άφαντος αφήνοντας ουσιαστικά τον Έντγκαρ – ο οποίος ήταν μόλις έναν μήνα πριν από τα τρίτα του γενέθλια – ορφανό. Ευτυχώς, ωστόσο, ο Τζον Άλλαν, ένας έμπορος από τη Βιρτζίνια τον πήρε στην οικογένειά του. Αν και η οικογένεια Άλλαν ποτέ δεν τον υιοθέτησε επίσημα, του έδωσε το επώνυμό της και έτσι το όνομά του άλλαξε σε «Έντγκαρ Άλλαν Πόε».

2 – Το πιο γνωστό ποίημά του “Το Κοράκι” γνώρισε αμέσως την επιτυχία
Ενώ ο Πόε θα χρησιμοποιήσει το νέο του όνομα για όλη τη ζωή του, το 1827 υιοθέτησε διαφορετικά ψευδώνυμα. Όταν έγινε μέλος του στρατού, για παράδειγμα, έδωσε το όνομα “Edgar A. Perry”. Όταν εργάστηκε ως συγγραφέας εφημερίδας, έγραψε με το όνομα «Henri Le Rennet». Και, όταν δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, Tamerlane and Other Poems, το υπέγραψε μόνο ως «Βοστωνέζος». Όταν άρχισε σοβαρά να επιδιώκει τη δουλειά του συγγραφέα, στη δεκαετία του 1930 και του 40, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε γνωστός για τη λογοτεχνική κριτική του, η οποία εκδόθηκε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Έγινε όμως διάσημος για την αφηγηματική του ποίηση, όπως με “Το Κοράκι”, που δημοσιεύτηκε στο New York Evening Mirror. Το ποίημα αυτό του 1845 αφηγείται την ιστορία ενός σπουδαστή που θρηνεί την αγαπημένη του. Καθώς θρηνεί την απώλειά της, έρχεται αντιμέτωπος με ένα κοράκι που μιλάει, του οποίου η επαναλαμβανόμενη χρήση της φράσης «ποτέ πια» τον τρελαίνει σιγά σιγά.

Το Κοράκι δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Πόε θα έγραφε για την απώλεια ενός νεαρού αγαπημένου προσώπου. Στην πραγματικότητα, αυτό το μοτίβο υπάρχει σε πολλά από τα πιο γνωστά έργα του, συμπεριλαμβανομένων των ποιημάτων “Λενόρ” και “Άναμπελ Λη”.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X