Fragilemag

Η μοναδική ζωγραφική του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Η μοναδική ζωγραφική του Τζόρτζιο ντε Κίρικο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο ήταν πρωτοπόρος στην αναβίωση του κλασικισμού που άνθισε ως ευρωπαϊκό φαινόμενο τη δεκαετία του 1920. Το ενδιαφέρον του πιθανώς ενθαρρύνθηκε από τις παιδικές εμπειρίες του. Γεννήθηκε στον Βόλο από Ιταλούς γονείς. Και, ενώ ζούσε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1910, η νοσταλγία του τον οδήγησε σε μυστηριώδεις, κλασικά εμπνευσμένες εικόνες κενών πλατειών πόλεων για τις οποίες είναι γνωστός.
Η δουλειά του Τζόρτζιο ντε Κίρικο διακρίθηκε από αξιοσημείωτη ειλικρίνεια, ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου οι σουρεαλιστές τον αντιμετώπισαν ως πρόδρομο της τέχνης τους. Ηταν ενστικτωδώς πιο συντηρητικός από την avant-garde του Παρισιού και στη δεκαετία του 1920 το ύφος του άρχισε να αγκαλιάζει τις τάσεις της αναγεννησιακής και μπαρόκ τέχνης, κίνηση που σύντομα επέσυρε κριτική από τους παλιούς υποστηρικτές του.

«Ο ήλιος στο καβαλέτο» – Τζόρτζιο ντε Κίρικο (1973)

Η φήμη του καλλιτέχνη δεν βοηθήθηκε επίσης από τις μεταγενέστερες συνήθειές του να δημιουργεί νέες εκδοχές των μεταφυσικών ζωγραφιών του και να υποστηρίζει το έργο του, σαν να είχαν δημιουργηθεί αυτές οι εικόνες στη δεκαετία του 1910. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το έργο του εκείνης της περιόδου έχει προσελκύσει περισσότερο ενδιαφέρον και ήταν σίγουρα επιρροή σε μια νέα γενιά Ιταλών ζωγράφων στη δεκαετία του 1980.

• “Για να γίνει πραγματικά αθάνατο ένα έργο τέχνης πρέπει να ξεφύγει από όλα τα ανθρώπινα όρια: η λογική και η κοινή λογική θα παρεμβαίνουν μόνο. ​​Αλλά μόλις τερματιστούν αυτά τα εμπόδια θα εισέλθουν στις περιοχές παιδικής όρασης και ονείρου” – Τζόρτζιο ντε Κίρικο

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X