Fragilemag

Η έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας

Η έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ανοίγει στις 22 Δεκεμβρίου η έκθεση «Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του».

Η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη, στην οποία κυριαρχεί ο χρόνος της μνήμης, με την χαρακτηριστική λιτή χρωματική γκάμα που κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο του ζωγράφου, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο διευθυντής του Ιδρύματος, Κυριάκος Κουτσομάλλης, και έχει συγκροτήσει σε τέσσερις θεματικές ενότητες με περίπου 20 έργα μεγάλων διαστάσεων, απ’ όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Σωτήρη Σόρογκα.

Ο Σωτήρης Σόρογκας οριοθετεί το περιβάλλον της τέχνης του, δηλώνει: “Ο ζωγράφος οφείλει να σιωπά για την προσωπική του ζωή και κυρίως για το έργο του. Τι επιδιώκει να ζωγραφίσει, ποιο το νοηματικό ή συναισθηματικό περιεχόμενο των έργων του ή τι επιθυμούσε να μεταδώσει. Ο Μπρακ ήταν πολύ αυστηρός επ’ αυτού. Έλεγε ότι ο ζωγράφος πρέπει να κόβει τη γλώσσα του. Όλοι έχουμε ακούσει αστείες ιστορίες με ύφος φιλοσοφίζον και βαρύγδουπο για το τι θέλει να πει ο ίδιος με τα έργα του. Όμως σχεδόν πάντοτε τις προθέσεις των περισσοτέρων μας τις παίρνει ο αέρας και χάνονται, ενώ σπανίως μορφοποιούνται σε κιβωτό που τις περιέχει. Το έργο – κιβωτός πρέπει άλλωστε να βρει και τον τρόπο να εξακτινώνεται στους ανθρώπους και στις εποχές. Δηλαδή πρέπει να έχει και διάρκεια. Αυτές όμως είναι δύσκολες κουβέντες που δεν είναι του παρόντος.”

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X