Fragilemag

Ιβ Σεν Λοράν – Στην υπηρεσία της γυναικείας ομορφιάς

Ιβ Σεν Λοράν – Στην υπηρεσία της γυναικείας ομορφιάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιβ Σεν Λοράν. Ο Γάλλος σχεδιαστής, που γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 και  έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το καλοκαίρι του 2008 στο Παρίσι, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μόδα. Ακολουθούν πέντε γεγονότα ζωής που σημάδεψαν τη ζωή του εμβληματικού δημιουργού υψηλής ραπτικής.

1. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλγερία

Ο Ιβ Σεν Λοράν γεννήθηκε το 1936 στο Oράν, μια πόλη-λιμάνι στην Αλγερία που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία. Αν και η Αλγερία βρισκόταν στα πρόθυρα του βίαιου Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο σχεδιαστής θυμόταν την πόλη ως «ένα κοσμοπολίτικο μέρος γεμάτο εμπόρους που κατέφθαναν από όλο τον κόσμο. Μια πόλη που άστραφτε σε ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα κάτω από τον ήρεμο βορειοαφρικανικό ήλιο». Τελικά θα μετακομίσει στο Παρίσι σε ηλικία 17 ετών, όπου θα εγγραφεί στο Chambre Syndicale de la Haute Couture.

2. Η πρώτη του επαφή με τη μόδα ήταν να σχεδιάζει φορέματα για χάρτινες κούκλες

Ο Σεν Λοράν μεγάλωσε σε μια μεσογειακή βίλα μαζί με τις μεγαλύτερες αδερφές του, Μισέλ και Μπριζίτ. Ως ντροπαλός και συνεσταλμένος μαθητής, δέχτηκε εκφοβισμό από τους συνομηλίκους του στην καθολική εκκλησία που πήγαινε, με αποτέλεσμα να αναζητήσει καταφύγιο στο σχέδιο. Σε νεαρή ηλικία, χρησιμοποιούσε κομμάτια από τα ρούχα της μητέρας του για να δημιουργήσει μικροσκοπικά σύνολα ραπτικής για χάρτινες κούκλες και να σκηνοθετήσει επιδείξεις μόδας με αυτές τις κούκλες για τις αδερφές του και τους φίλους τους. Θα έφτανε μάλιστα στο σημείο να δημιουργεί περίτεχνες προσκλήσεις για τους προσκεκλημένους. Καθώς μεγάλωνε, ο Σεν Λοράν πέρασε από το να σχεδιάζει σύνολα για χάρτινες κούκλες στο να ονειρεύεται φορέματα για τη μητέρα και τις αδερφές του…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X