Fragilemag

Τζάνις Τζόπλιν – Ο μακρύς δρόμος προς την απόλυτη δόξα και ο πρόωρος θάνατος

Τζάνις Τζόπλιν – Ο μακρύς δρόμος προς την απόλυτη δόξα και ο πρόωρος θάνατος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πριν γίνει γνωστή η Τζόπλιν, προσπάθησε να βρει ευκαιρίες για να τραγουδήσει. Με καταγωγή από το Τέξας, όπου ως κοριτσάκι συμμετείχε στη χορωδία της εκκλησίας και ξετύλιγε το ταλέντο της ως ερμηνεύτρια. Ως έφηβη, αντιμετώπισε πολύ συχνά έντονη κοροϊδία από τους συνομηλίκους της για την εμφάνισή της. Στο κολέγιο όμως άρχισε να αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ενώ άλλα κορίτσια ακολουθούσαν τη μόδα, εκείνη φορούσε ανδρικά παντελόνια, χιλιάδες βραχιόλια και άφηνε λυτά τα μακριά, κυματιστά μαλλιά της, αντανακλώντας πάντα τη χίπικη προσωπικότητά της. Ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα – κάποιοι θα έλεγαν μία επαναστάτρια – συνδεδεμένη με τη φύση και τα συναισθήματά της, τα οποία μετέφερε μέσω της ασταθούς φωνής της και του αιχμηρού ηχοχρώματός της. Η Τζάνις Τζόπλιν έφυγε από τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου 1970.

Τζάνις Τζόπλιν και Τομ Τζόουνς

Η αρχή της καριέρας

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος ή σύντομος. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναγνωριστεί και να γίνει μέλος μπάντας. Χτύπησε πολλές πόρτες σε διαφορετικές πόλεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έζησε σε μια εποχή που η κοινωνία εξακολουθούσε να θεωρεί τις γυναίκες νοικοκυρές. Παρά τις προκαταλήψεις για το τραγούδι, τις αποφάσεις και την εικόνα της, βρήκε μια μπάντα που ένιωθε πως η φωνή της ήταν το όργανο που έλειπε για να πετύχουν. Το 1966, η Τζόπλιν κλήθηκε να κάνει μία ακρόαση για το συγκρότημα Big Brother στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης κατέπληξε τα μέλη με τη μοναδική φωνή της, κάτι που τους ενθάρρυνε να συμμετάσχουν στο θρυλικό πλέον Monterey Pop Festival του 1967. Εκεί η Τζόπλιν μάγεψε το κοινό τραγουδώντας μια έκδοση του «Ball and Chain». Μετά από αυτό, η επιτυχία ήταν μονόδρομος.

Οι Big Brother and the Holding Company με την Τζάνις Τζόπλιν στη σύνθεσή τους

Η επιτυχία ήταν κάτι που η Τζάνις Τζόπλιν δεν κατάφερε να διαχειριστεί

Η είσοδος στη βιομηχανία της μουσικής

Αμέσως μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο φεστιβάλ, η Columbia Records αποφάσισε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με το συγκρότημα και να κάνει την παραγωγή για το μεγάλο επιτυχημένο άλμπουμ τους Cheap Thrills (1968). Αυτό το άλμπουμ παρουσίαζε κλασικά τραγούδια όπως το “Summertime” και το “Piece of My Heart”, αλλά το συγκρότημα άρχισε να παρατηρεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους θαυμαστές και τη μουσική βιομηχανία για την Τζόπλιν και όχι το γκρουπ.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X