Fragilemag

Λε Κορμπιζιέ – Ο πιο σημαντικός πολεοδόμος και αρχιτέκτονας του 20ού αιώνα

Λε Κορμπιζιέ – Ο πιο σημαντικός πολεοδόμος και αρχιτέκτονας του 20ού αιώνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν λίγοι αρχιτέκτονες που μπορούν να συγκριθούν με το ανάστημα του Λε Κορμπιζιέ που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 6 Οκτωβρίου 1887. Αυτός ο εξαιρετικά αιχμηρός σχεδιαστής έφυγε από την αφάνεια των Ελβετικών βουνών για να γίνει ο πιο σημαντικός πολεοδόμος και αρχιτέκτονας του 20ού αιώνα.

Ήταν ένας από τους βασικούς σχεδιαστές που διατύπωσε τις ιδέες πίσω από μια πραγματικά μοντέρνα, πρωτοποριακή αρχιτεκτονική κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Οι ιδέες του Λε Κορμπιζιέ για τεράστιες, βιομηχανικά κατασκευασμένες πόλεις συγκλόνισαν και γοήτευσαν ένα παγκόσμιο κοινό και, ενώ ποτέ δεν έδωσαν καρπούς ως κοινό όραμα, οι μαθητές του έβαλαν πολλά από τα κομμάτια τους σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Λε Κορμπιζιέ καταφέρνει να ασκήσει επιρροή και να προκαλέσει αντιδράσεις για τις ιδέες και τα κτίριά του. Οι περίπλοκοι δεσμοί του με την πολιτική και οι κοινωνιολογικές διαστάσεις της αρχιτεκτονικής – μαζί με τα ογκώδη γραπτά και αρχεία του – καθιστούν το έργο του αντικείμενο συζητήσεων για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γκρι γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1887 στη μικρή βιομηχανική πόλη La Chaux-de-Fonds, στο τμήμα των Άλπεων που ονομάζεται οροσειρά του Ιούρα, ακριβώς πέρα από τα σύνορα με τη Γαλλία. Η πόλη ήταν γνωστή για τη φημισμένη βιομηχανία ωρολογοποιίας. Ο πατέρας του ήταν χαράκτης ρολογιών και η μητέρα του δούλευε ως δασκάλα μουσικής. Ενθάρρυναν τον γιο τους να μελετήσει διακόσμηση με την ελπίδα ότι θα γινόταν επίσης χαράκτης. Έκανε επίσης συχνά ταξίδια με τον πατέρα του στα βουνά γύρω από το La-Chaux-de-Fonds, αποκτώντας στενούς δεσμούς με τη φύση και το περιβάλλον.

Έργο του Λε Κορμπιζιέ

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X