Fragilemag

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο, όχι ευχαριστώ. Η προοπτική αλλοίωσης του Αρκαδικού τοπίου

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο, όχι ευχαριστώ. Η προοπτική αλλοίωσης του Αρκαδικού τοπίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
του Γιάννη Παναγόπουλου //
Μπορεί η τύχη μιας πανέμορφης οροσειράς να κλειστεί στο πλαίσιο μιας, τουλάχιστον, αμφισβητούμενης βιωσιμότητας πρότασης για κατασκευή ανεμογεννητριών; Το Μαίναλο εκπέμπει sos. Η προοπτική αλλοίωσης του υπέροχου φυσικού και παρθένου ορεινού αρκαδικού τοπίου βρίσκει αντίθετους φορείς και συλλογικότητες του νομού. Ο Γιάννης Λαγός είναι πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. και Πρόεδρος των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας της περιφέρειας Πελοποννήσου. Η άποψή του είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη. Συμπυκνώνει μια σειρά πραγματικότητες και αγωνίες για την τύχη της μοναδικού κάλλους οροσειράς. Η σχέση ανθρώπου με το περιβάλλον του (με όρους ασύμφορους και για τους δύο) και στο Μαίναλο δεν πρέπει να διαταραχθεί.
-Τι θα μπορούσε να σημαίνει για το Μαίναλο η εγκατάσταση ανεμογεννητριών;
Υποβάθμιση πολιτιστικού περιβάλλοντος, καταστροφή δεκάδων βουνοκορφών του για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες των 90 μέτρων και με πτερύγια των 72,5 μέτρων σαν τοτέμ τα οποία θα φαίνονται από δεκάδες χιλιόμετρα, μετατροπή του σε βιομηχανικό πάρκο, πιθανή καταστροφή του από μείωση της υγρασίας (μην ξεχνάμε πως είναι το μεγαλύτερο νοτιότερο δάσος στη Ευρώπη).
-Ποια είναι η αξία του του βουνού για το οικοσύστημα της περιοχής;
Το Μαίναλο χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιοποικιλότητα και έχει 180 κορυφές, δηλαδή πρόκειται για οροσειρά και όχι για όρος.
-Πότε έπεσε στην αντίληψη σου το θέμα για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο;
Την ίδια ημέρα που αναρτήθηκαν οι αιτήσεις στη ΡΑΕ, δηλαδή στις 15/01/2021 και αμέσως συγκάλεσα σύσκεψη φορέων στις 17/1 και το έκανα βούκινο.

Ο Γιάννης Λαγός

•Στη Γορτυνία παράγουμε ήδη από το 1950 με το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λάδωνα 12πλάσια ενέργεια από ό,τι καταναλώνουμε στη Γορτυνία, συγκεκριμένα ο Λάδωνας παράγει 300.000 μεγαβατώρες τον χρόνο και όλη η Γορτυνία καταναλώνει 25.000 μεγαβατώρες ετησίως, χωρίς να υπολογίσουμε τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουν εγκριθεί. Ακόμη στη Μεγαλόπολη θα μπουν φωτοβολταϊκά 1 γιγαβάτ στις λιγνιτικές περιοχές, άρα υπερκαλύπτουμε σαν Αρκαδία το χρέος μας προς τη χώρα.

-Κάποια στιγμή στο τηλέφωνο μου είπες πως είσαι υπέρ της “πράσινης ενέργειας”. Το βασικό επιχείρημά σου ενάντια στις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο ποιο είναι;
Θα ήθελα να το τονίσουμε αυτό. Είμαι υπέρ των Ανανεώσιμων και Ανακυκλώσιμων Πηγών ενέργειας, δε θεωρώ τις ανεμογεννήτριες ανακυκλώσιμες και θεωρώ πως η εταιρεία δεν θα τις ξηλώσει ποτέ όταν παλιώσουν, εξάλλου δεν υποχρεούται να καταθέσει καμία εγγυητική γι’ αυτό και, τέλος, τι θα κάνουμε με τα 200 έως 400 κυβικά μπετόν που απαιτούνται για την κάθε ανεμογεννήτρια.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X