Fragilemag

Ο “Καζαντζάκης” δωρεάν στο Ertflix – Ο Παύλος Κάγιος γράφει για την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο “Καζαντζάκης” δωρεάν στο Ertflix – Ο Παύλος Κάγιος γράφει για την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
του Παύλου Θ. Κάγιου //
«Στο σκοτάδι απαντάς με φως» φιλοσοφούσε ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιάννης Σμαραγδής που επιχειρεί τη βιογραφία του χρησιμοποιεί αυτά τα λόγια ως επικεφαλίδα της ταινίας του. Μιας ταινίας που θα μπορούσες να πεις ότι είναι η πιο εσωτερική, βαθυστόχαστη και ώριμη που έχει γυρίσει μέχρι σήμερα ο σκηνοθέτης ο οποίος διακρίνεται για την εμμονή του σε βιογραφίες μεγάλων ελλήνων δημιουργών και προσωπικοτήτων – Καβάφης, Ελ Γκρέκο, Ιωάννης Βαρβάκης, Σπύρος Λούης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ήρωες όπου το πάθος, η αφοσίωση και ο λυγμός ως συναίσθημα, συνοδευόμενο από το γυμνό και κάθετο φως του ελληνικού τοπίου διαπερνά τα έργα τους. Προσωπικότητες που οδεύουν το μοναχικό δρόμο τους λουσμένες στη διαύγεια του ελληνικού φωτός και εκτινάσσονται στα ουράνια .
«Μια αστραπή η ζωή μα προλαβαίνουμε» ήταν άλλο ένα βαθυστόχαστο απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη που σίγουρα κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους συγγραφείς που έχει βγάλει αυτός ο τόπος στα χρόνια της απελευθέρωσής του από τους τούρκους. Και ο Γιάννης Σμαραγδής το χρησιμοποιεί για να σκιαγραφήσει την πελώρια προσωπική του σκέψη και τον οραματικό του κόσμο. Έναν κόσμο αμέτρητης ηθικής δύναμης και αγωνίας από τον οποίο τίποτα δεν κατάλαβε η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία τον κυνήγησε ως άθεο και ανήθικο!

Εστιάζοντας στο ελληνικό φως, σε αισθήσεις και χρώματα μιας άλλης εποχής και στον κρουστό ελληνικό λόγο του Καζαντζάκη, ο Γιάννης Σμαραγδής σκιαγραφεί τη φιλοσοφική του αγωνία. Και από τη μεριά του, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ενσαρκώνει την προσωπικότητα αυτού του τεράστιου Έλληνα συγγραφέα χωρίς ερμηνευτικές ευκολίες –με μόνη παρατήρηση πως έπρεπε να «βαραίνει» η ερμηνεία του όσο μεγάλωνε και οι σκέψεις με τα χρόνια φορτώνονταν στο μυαλό, στα έργα του και στους ώμους του.

διαβάστε περισσότερα για την ταινία που “ανεβάζει” το Ertflix εδώ: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X