Fragilemag

Πάμπλο Νερούδα – Ο χιλιανός ποιητής

Πάμπλο Νερούδα – Ο χιλιανός ποιητής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πάμπλο Νερούδα ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο και, αργότερα, το νόμιμο όνομα του Χιλιανού ποιητή και πολιτικού Νεφτάλι Ρικάρντο Ρέγιες Μπασοάλτο που γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904. Επέλεξε το όνομά του εμπνεόμενος από τον Τσέχο ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιαν Νερούντα.

Ο Νερούδα έγραψε σε μια μεγάλη ποικιλία στυλ από ερωτικά ποιήματα όπως στη συλλογή του “Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα τραγούδι απελπισμένο”, σουρεαλιστικά ποιήματα, ιστορικά έπη και πολιτικά μανιφέστο. Το 1971 ο Νερούδα κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Κολομβιανός μυθιστοριογράφος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές τον αποκάλεσε “ο μεγαλύτερος ποιητής του 20ού αιώνα σε οποιαδήποτε γλώσσα”. Ο Nερούδα έγραφε πάντα με πράσινο μελάνι καθώς αντιπροσώπευε για εκείνον το χρώμα της ελπίδας.

Στις 15 Ιουλίου 1945, στο Στάδιο Πακαέμπου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, διάβασε σε 100.000 ανθρώπους προς τιμήν του κομμουνιστή επαναστάτη ηγέτη Λούις Κάρλος Πρέστες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Νερούδα κατείχε πολλές διπλωματικές θέσεις και υπηρέτησε ως γερουσιαστής για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής. Όταν ο συντηρητικός Χιλιανός πρόεδρος Γκονζάλες Βιντέλα απαγόρευσε τον κομμουνισμό στη Χιλή το 1948, εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη του Νερούδα. Φίλοι τον έκρυψαν για μήνες σε ένα υπόγειο στο λιμάνι της Χιλής, στο Βαλαπαραΐσο. Αργότερα, ο Nερούδα διέφυγε στην Αργεντινή μέσω ενός ορεινού περάσματος κοντά στη λίμνη Maihue. Χρόνια αργότερα, έγινε στενός συνεργάτης του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Όταν επέστρεψε στη Χιλή μετά την αποδοχή του βραβείου Νόμπελ, ο Αλιέντε τον κάλεσε να διαβάσει στο Εθνικό Στάδιο μπροστά σε 70.000 άτομα...

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X