Fragilemag

Φωτογραφία – Ο ακραίος κόσμος του Νομπουγιόσι Αράκι

Φωτογραφία – Ο ακραίος κόσμος του Νομπουγιόσι Αράκι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο δημιουργικές μορφές στον τομέα της ιαπωνικής φωτογραφίας, ο Νομπουγιόσι Αράκι (γεν. 1940) έχει παράξει αμέτρητες εικόνες και περισσότερα από πεντακόσια φωτογραφικά λευκώματα από το 1970.

© Nobuyoshi Araki

Η πλούσια καλλιτεχνική του δράση δεν επιδέχεται μια εύκολη κατηγοριοποίηση. Ο Αράκι πειραματίστηκε με διάφορα μέσα που περιλαμβάνουν κολλάζ, ταινίες και, πιο πρόσφατα, την τεχνολογία της Polaroid φωτογραφίας. Η σκωπτική, ασεβής δουλειά του Αράκι, που συχνά αναδεικνύει το ζήτημα της σεξουαλικότητας, πυροδότησε αντιπαραθέσεις, αλλά και διεθνή αναγνώριση. Η φρενήρης φύση των φωτογραφιών του, τις οποίες ο καλλιτέχνης τείνει να τραβά με πολύ μικρή προετοιμασία, αποτυπώνει χαρακτηριστικά την ιαπωνική εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του χάους που ακολούθησε.

© Nobuyoshi Araki Kinbaku

Ο Αράκι φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Chiba φωτογραφία και κινηματογράφο. Ο σύνθετος και τεχνικός χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών δεν ήταν ελκυστικός για το ελεύθερο πνεύμα του. Η ταινία που έκανε ως τελική εργασία στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο, το Children in Apartment Blocks (1963), θεωρείται η βάση μιας από τις πρώτες φωτογραφικές του δουλειές, η οποία βραβεύτηκε από το περιοδικό Taiyo τον επόμενο χρόνο της αποφοίτησής του. Το έργο αυτό με τον τίτλο Satchin (1964) επικεντρώνεται σε μαθητές της γειτονιάς Shitamachi του Τόκιο, οι οποίοι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι εν μέσω της ταχείας αστικής μεταμόρφωσης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Αράκι έπιασε δουλειά ως εμπορικός φωτογράφος για τη διαφημιστική εταιρεία Dentsu. Ενώ βρήκε το έργο απογοητευτικά βαρετό, έκανε καλή χρήση των άρτια εξοπλισμένων τεχνικά εγκαταστάσεων του Dentsu για να συνεχίσει παράλληλα την προσωπική του φωτογραφική δουλειά, προχωρώντας στο σημείο μάλιστα να χρησιμοποιήσει ακόμα και παράνομα τα μηχανήματα της εταιρείας, για να τυπώσει ένα πρώιμο φωτογραφικό λεύκωμα.

πηγή εικόνας: artibooks

Δύο γεγονότα ζωτικής σημασίας για τη ζωή και τη δουλειά του Αράκι συνέβησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960: ο πατέρας του πέθανε το 1967 και τον επόμενο χρόνο συνάντησε τη μελλοντική σύζυγό του…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X