Fragilemag

Πως κρύφτηκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Πως κρύφτηκαν τα  Γλυπτά του Παρθενώνα;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αγγελική Κώττη

“Κρύψτε τα σε σπηλιές και κελάρια, αλλά κανένας πίνακας δεν θα εγκαταλείψει αυτό το νησί” (σ.σ. την Βρετανία). Είπε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1940 αναφερόμενος στη συλλογή της National Gallery του Λονδίνου.

Οι επιθέσεις των ναζί ήταν προ των πυλών, αλλά το ηθικό όλων ήταν ακμαιότατο και ο Τσόρτσιλ έβαζε κόκκινες γραμμές, που αποδείχθηκαν χρήσιμες και κρίσιμες. Έπρεπε λοιπόν να παραμείνουν σε βρετανικό έδαφος τα εκθέματα πινακοθηκών και μουσείων. Ή μήπως κάτω από αυτό; Διότι οι συγκεκριμένοι θησαυροί αποθηκεύτηκαν σε ένα υπόγειο, παλιό ορυχείο σχιστόλιθου, στο Μάνοντ της Βόρειας Ουαλίας.

Ας σημειωθεί πως η Πινακοθήκη στο Λονδίνο δεν διέθετε σύστημα κλιματισμού και ότι ο τότε διευθυντής της εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Αυτό επέτρεψε να συντηρηθούν 1.800 έργα. Η πρώτη σκέψη ήταν να αποσταλούν τα πάντα στον Καναδά, όμως η διοίκηση αντέδρασε με σφοδρότητα. Ο φόβος να τορπιλιστεί το πλοίο που θα τα μετέφερε ήταν υπαρκτός και ισχυρός. Έτσι, μετά και την προτροπή Τσόρτσιλ να κρυφτούν τα πάντα, προτιμήθηκε το Μάντοντ. Ο χώρος κρατήθηκε μέχρι το 1983, ως καταφύγιο για περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 5 εκατομμύρια έργα τέχνης κλάπηκαν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλοπή στην παγκόσμια ιστορία. Κάποια καταστράφηκαν ή εντάχθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές και δεν επεστράφησαν ποτέ στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Πολλά σώθηκαν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες ατόμων, στρατιωτών, όπως και ειδικών οργανώσεων.

•Ανάμεσά τους ήταν οι «Monuments Μen», μια αμερικανική ομάδα σωτηρίας έργων τέχνης. Η δράση της οποίας έγινε και ταινία με τον ίδιο τίτλο.

Ήταν λοιπόν παραπάνω από σωστή η επιλογή Τσόρτσιλ να κρυφτούν τα έργα. Θυμίζουμε πως το ίδιο έκανε παραμονές του πολέμου και η Ελλάδα, που έθαψε τα αρχαία αγάλματά της σε υπόγεια μουσείων ή τα έκρυψε σε σπηλιές, ιδίως στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Ελληνικά ήταν και τα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στον υπόγειο σταθμό του μετρό στο Aldwych. Επρόκειτο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την αρπαγή τους από τον Έλγιν. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο συγκεκριμένος σταθμός δεν θα μπορούσε να αντέξει τυχόν αεροπορική επιδρομή, ευτυχώς όμως καμία βόμβα των ναζί δεν τον έπληξε.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X