Fragilemag

Ψυχολογία. Αγκαλιάζοντας το σκοτάδι του νυχτερινού ουρανού

Ψυχολογία. Αγκαλιάζοντας το σκοτάδι του νυχτερινού ουρανού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου
Καθώς η πανδημία covid 19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις ερήμωσαν από τα λοκντάουν και οι άνθρωποι (ξανά)κλειδώθηκαν στα σπίτια τους. Και ενώ σε πολλές χώρες υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, τα αστικά τοπία παραμένουν εξίσου φωτεινά. Η κατάσταση είναι παρόμοια σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση όλων των προβληματικών αντιλήψεων που κυριαρχούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.
Η φωτορύπανση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και όχι μόνο λόγω της περίσσειας ενέργειας και χρήματος που απαιτεί. Το φως είναι παντού, ένα συχνά ανεπιθύμητο υποπροϊόν της σύγχρονης ζωής, που εκπέμπεται από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε, αλλά και μέσα από τα περιβάλλοντα που ζούμε. Το σκοτάδι, εν τω μεταξύ, φαντάζει ανεπιθύμητο. Πώς φτάσαμε στο σημείο όπου, εάν ένα αστικό τοπίο δεν είναι εκτυφλωτικό, εκλαμβάνεται ως προβληματικό, ακόμη και απειλητικό;
Από το σκοτάδι στο φως
Με τον Διαφωτισμό, ο δυτικός πολιτισμός συνδέθηκε στενά με τις ιδέες του φωτός και του σκότους ως αντιπροσώπους του καλού και του κακού. Το φως συμβόλιζε την αναζήτηση της αλήθειας, της καθαρότητας, της γνώσης και της σοφίας. Το σκοτάδι, αντιθέτως, την άγνοια, την απόκλιση, τη μοχθηρία και τη βαρβαρότητα.

Εκτιμώντας το σκοτάδι
Οι σκοτεινοί ουρανοί έχουν αξία. Είναι ένα υπέροχο αλλά εξαιρετικά απειλούμενο φυσικό περιουσιακό στοιχείο. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ανακαλύπτουν εκ νέου τις χαρές της νύχτας, είτε σε πόλεις είτε στην ύπαιθρο. Χρειαζόμαστε μια καινούργια αντίληψη για το σκοτάδι και καινοτόμα οράματα για μέρη που μας επιτρέπουν να επανασυνδεθούμε με τον νυχτερινό ουρανό μέσω πιο υπεύθυνου και λιγότερο επιβλαβούς για το περιβάλλον φωτισμού.
Μεταξύ των πολύπλοκων και διαδοχικών ζητημάτων που παρουσιάζει η κλιματική αλλαγή, το να αγκαλιάσουμε τις δυνατότητες του σκοταδιού στις πόλεις μας είναι πιο σημαντικό και επείγον από ποτέ. Η αστική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο παραμένει άνιση. Είναι εύκολο, αλλά και επικίνδυνο να επαναλάβουμε και να αυξήσουμε τα προβλήματα που έχουμε ήδη προκαλέσει με τη φωτορύπανση. Είναι καιρός να επαναξιολογήσουμε την ομορφιά το σκότους.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X