Fragilemag

Ζωγραφική – Ο Ρέμπραντ ως οδηγός καλοσύνης

Ζωγραφική – Ο Ρέμπραντ ως οδηγός καλοσύνης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γεννημένος το 1606, ο Ρέμπραντ έγινε εξαιρετικά επιτυχημένος ζωγράφος, όταν ήταν ακόμα είκοσι ετών. Κέρδισε χρήματα και έζησε μια άγρια και υπερβολική ζωή. Όταν έγινε πενήντα χρονών πτώχευσε. Έπρεπε να πουλήσει το σπίτι του και όλα τα όμορφα αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει. Στον κόσμο των αξιοσέβαστων, συνετών Ολλανδών εμπόρων, η οικονομική του καταστροφή θεωρήθηκε επαίσχυντη – και, προφανώς, ήταν αποκλειστικά δικό του λάθος.

Γύρω από την εποχή της οικονομικής καταστροφής του, ο Ρέμπραντ ζωγράφισε μια αυτοπροσωπογραφία, φορτωμένη με μια ειλικρινή, βαθιά θλιβερή συνειδητοποίηση για τη δική του ανοησία και τρέλα: είχε την αίσθηση ότι δεν αξίζει τη συμπάθεια κανενός.

Προς το τέλος της ζωής του, ζωγράφισε έναν άλλο, πιο διάσημο χαρακτήρα που έχει συμπεριφερθεί με έναν χαρακτηριστικά αμφιλεγόμενο τρόπο.

Ο πίνακας απεικονίζει μια παραβολή από την Καινή Διαθήκη, γνωστή ως “Ο Άσωτος Υιός”. Ο γονατισμένος είναι ο άσωτος – με την έννοια του αδίστακτου. Πήρε τα χρήματα του πατέρα του, έφυγε και τα ξόδεψε όλα σε κρασί, γυναίκες και γλέντια. Ο άσωτος γιος αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον Ρέμπραντ – την καταστροφή και τη ντροπή που έφερε μέσα του.

Η Επιστροφή του ασώτου υιού

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X