Γυναίκα

Η Lorin Mai και ο ρωσο-κουρδικός οίκος μόδας Vertigo

Η Lorin Mai και ο ρωσο-κουρδικός οίκος μόδας Vertigo
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

To 2019 εγκαινίασε τον οίκο Vertigo η εγκατεστημένη στη Ρωσία κουρδικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας Lorin Mai. To lookbook καλοκαίρι 2021/22 για την τελευταία κολεξιόν της Mai με τίτλο «Kîme Ez? (Ποιος Είμαι;)» ενσωματώνει νεκρές φύσεις με διάφορα μπιχλιμπίδια: κάρτες ταρό, κοσμήματα, μικρές φωτογραφίες. Οι εικόνες σχεδιάστηκαν για να ανακαλούν στη μνήμη «την αίσθηση του σπιτιού μέσα από απλά μικροπράγματα. Ασήμαντα αντικείμενα ξαφνικά συμβολίζουν την προηγούμενη ύπαρξη» λέει η Mai.

«Η (κολεξιόν) “ Kîme Ez?” είναι σαν μια παραβολή για τις μικρές χαρές της ζωής: οι εικόνες και τα ενδύματα που συγχωνεύονται σε μια ωδή για το σπίτι κάποιου και στη σαγήνη που ασκούν πάνω μου οι Κούρδοι, ιδιαίτερα η Jin-Jiyan-Azadi, μια ομάδα μαχητριών για την ελευθερία» εξηγεί και προσθέτει: «Η μαγεία των ασήμαντων αντικειμένων, ο συμβολισμός της κουρδικής θρησκείας, ο Γιαζιντισμός και το νέο κύμα στον ιρανικό κινηματογράφο γίνονται αλληγορία των αξιών μου, η βαθιά προσοχή μου στις ανθρώπινες ιστορίες».

«Για μένα, το ένδυμα είναι μια πηγή για διαπολιτισμική έρευνα που συνδέει την ανθρώπινη εμπειρία, την ιστορία και την κοινωνία ( https://www.instagram.com/p/CLt4824LBv7/ )» τονίζει. «Ο (οίκος) Vertigo είναι μια επιστροφή στις ρίζες μου και την ταυτότητά μου. Ξεκίνησε από τις ώρες που πέρασα μελετώντας τα αρχεία της οικογένειάς μου, πράγμα που μου άνοιξε δρόμο να μελετήσω την κουλτούρα μου και την ιστορία των Κούρδων. Η μελέτη της δομής της περσικής ποίησης ήταν μέρος της διαδικασίας μου στο ντιζάιν. Για μένα, το ντιζάιν είναι τρόπος σκέψης» διευκρινίζει. Η μικρού μήκους ταινία «Pastoral» αιχμαλωτίζει τη δουλειά της Lorin Mai, έναν ποιητικό συνδυασμό προσωπικής ιστορίας και fashion design ( https://www.instagram.com/p/CLr4zk2nkKS/ ).

Η Mai σχεδιάζει να εξελίξει περαιτέρω τον οίκο Vertigo. «Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του οίκου, άρχισα να στρέφω την προσοχή μου στη βιωσιμότητα. Κατάφερα επιτέλους να αποκτήσω αργαλειό, χάρη σε φίλους μου οι οποίοι μου τον έδωσαν ως δώρο γενεθλίων.

Σύντομα θα μπορέσω να ενσωματώσω περισσότερες τεχνικές χειροποίητης κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που οι Κούρδοι χρησιμοποιούν για να κάνουν από φυσικά υλικά υφάσματα και φυλαχτά. Έχω επίσης σχέδια να ταξιδέψω στη Συρία, τη γενέτειρα του πατέρα μου. Εδώ και 11 χρόνια, δεν έχω κάνει επίσκεψη εκεί, αλλά θέλω να καταλάβω πώς θα συνεχίσω αυτή την ιστορία» εξομολογείται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X