Οικονομία

«Ηρακλής»: Είναι… αλμυρός για τις τράπεζες! Όλα τα «αγκάθια»

«Ηρακλής»: Είναι… αλμυρός για τις τράπεζες! Όλα τα «αγκάθια»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο “Ηρακλής” δεν… τρελαίνει τις τράπεζες, τουλάχιστον προς το παρόν. Κι αυτό διότι σε υψηλότερα επίπεδα, απ’ ό,τι θα επιθυμούσαν οι τράπεζες, διαμορφώνεται ο «λογαριασμός» της συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια που προκρίνει η κυβέρνηση.

Ο Ηρακλής και τα συμπεράσματα

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις παραμέτρους του «Ηρακλή» που αποκαλύπτουν στο insider.gr αρμόδιες αρχές. Μία εξ αυτών είναι η προκαταβολική καταβολή της προμήθειας που θα επιβαρύνει τις τράπεζες για τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων (guarantee fees), η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% ή ελαφρώς υψηλότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank όπως διατυπώθηκαν στη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των ξένων αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προσπάθεια των τραπεζών να διεκδικήσουν επιμερισμό του κόστους στα διαδοχικά έτη δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις εποπτικές αρχές, δηλαδή τον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) και την DG Comp, και η καταβολή θα είναι εμπροσθοβαρής. Ειδικά στην περίπτωση της Eurobank και της τιτλοποίησης «Cairo» που βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της, το κόστος αυτό εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, όπως διευκρινίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Φωκίωνα Καραβία.

Ισραηλινοί «ζαχαρώνουν» 5.000 διαμερίσματα για να τα νοικιάζουν έως 400 ευρώ/μήνα!

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν στο insider.gr τις ανησυχίες τους για το κόστος του σχεδίου και παραδέχονται ότι θα «κάψει» σημαντικά κεφάλαια των τραπεζών. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες, η Alpha Bank σχεδιάζει άντληση κεφαλαίων Tier 2 μέσω ομολόγων, ύψους 800 εκατ. ευρώ, το 2020, όπως εξήγγειλε ο CEO Βασίλης Ψάλτης σε πρόσφατη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας που προβλέπει τιτλοποιήσεις έως 12 δισ. ευρώ.

Το… κόστος

Ένα επιπλέον κόστος είναι το κουπόνι που θα καταβάλει το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα συστήσουν οι τράπεζες προκειμένου να εκδώσουν τους τίτλους. Το μοντέλο αυτό υιοθετούν τόσο η Eurobank, όσο και η Alpha Bank, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν παρουσιάσει. Σημειώνεται ότι τους τίτλους ανώτατης διαβάθμισης (senior) θα διακρατήσει η τράπεζα προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια με μηδενικό ρίσκο. Από τους τίτλους αυτούς θα εισπράττει ένα τοκομερίδιο το οποίο θα καταβάλλει το SPV. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank έχει προϋπολογίσει το συνολικό έξοδο για το Cairo στα 230 εκατ. ευρώ.

Μια παράμετρος που παραμένει ανοιχτή, τέλος, είναι κατά πόσο το RWA (Risk Weighted Asset) που θα προσδώσει ο SSM για τους senior τίτλους θα είναι μηδενικό. Η προϋπόθεση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για το βαθμό στον οποίο οι τιτλοποιήσεις θα ευεργετήσουν ή θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Και αυτό, διότι εάν το risk weight είναι μηδενικό, δεν θα απαιτηθεί από τις τράπεζες η πρόβλεψη πρόσθετων κεφαλαίων ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος της διακράτησης των ομολόγων που εκδίδονται με υποκείμενα στοιχεία κόκκινα δάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, τα senior ομόλογα θα προσμετρώνται ως κεφάλαια.

Ο παράγοντας SSM

Το ζήτημα αυτό δεν έχει κλείσει στον SSM, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο οι τραπεζικές διοικήσεις διατυπώνουν την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στο πολύ κρίσιμο αυτό στοιχείο των τιτλοποιήσεων. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται προς έγκριση/γνωμοδότηση αυτές τις ημέρες σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες και οι επόμενες ημέρες ή εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το σχέδιο στο οποίο έχει επενδύσει τόσα πολλά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του «βραχνά» των κόκκινων δανείων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X