Καιρός

Bloomberg: Η νότια Ευρώπη ετοιμάζεται για νέο κύμα καύσωνα μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Τι προβλέπει για Ελλάδα

Bloomberg: Η νότια Ευρώπη ετοιμάζεται για νέο κύμα καύσωνα μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Τι προβλέπει για Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η νότια Ευρώπη θα πληγεί από νέο κύμα καύσωνα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, προσπαθώντας να συνέλθει ήδη από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές που ξέσπασαν από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους που μίλησαν στο Bloomberg, νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ και καύσωνες στην περιοχή της Μεσογείου θα εκδηλωθούν αργότερα τον Αύγουστο, ενώ σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα επικρατούν υγρασία και άνεμοι, με τον υδράργυρο κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα επιστρέψουν οι καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, με την πιθανότητα να καταγραφούν ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, το κομμάτι του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ που εξυπηρετεί την παρατήρηση της Γης, o Ιούλιος είναι ο θερμότερος, που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Στη Ρώμη και την Καταλονία το θερμόμετρο εκτοξεύτηκε στα ύψη τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία με 48 βαθμούς Κελσίου ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ, που δεν αποκλείεται τώρα να καταρριφθεί.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για την ξηρά όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, ως εκ τούτου υπάρχει η πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Προς το παρόν, ο καιρός συνεχίζει να χωρίζει στα δύο την Ευρώπη, στο βόρειο τμήμα της οποίας χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, μεγάλο μέρος της Γαλλίας και η Σκανδιναβία καταγράφουν χαμηλότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες προς ανακούφιση των αγροτών. Στην περιοχή της Μεσογείου ο εφιάλτης των πυρκαγιών σε μεγάλο βαθμό έχει υποχωρήσει, αφού όμως έκαναν στάχτη μεγάλες εκτάσεις από τις 15 Ιουλίου ενώ οι συνθήκες έντονης ξηρασίας θα συνεχιστούν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων πύρινων μετώπων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X