Καιρός

Καιρός – Κακοκαιρία: Τρεις μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός – Κακοκαιρία: Τρεις μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα – Ποιες περιοχές θα πληγούν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά έντονα αναμένεται να είναι τα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τη χώρα μας ανήμερα των Θεοφανείων και πρόκειται να εμφανιστούν από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που έχει εκδοθεί από την ΕΜΥ, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή καθώς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

 

Τσατραφύλλιας: «Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές»

Η επιδείνωση του καιρού μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια.

Ο μετεωρολόγος τονίζει ότι η επιδείνωση του καιρού θα έχει και συνέχεια μετά το Σαββατοκύριακο, αφού αναμένεται «ψυχρή εισβολή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 7-8 βαθμούς και χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα».

 

Θυελλώδεις νοτιάδες θα πλήξουν τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα το Σάββατο αλλά και όλα τα νησιά και τις περισσότερες παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές την Κυριακή.

«Έντονα φαινόμενα που δυνητικά σε ευάλωτες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις:

 

Σάββατο 6-1-2024: Κέρκυρα, Παξοί ,Θεσπρωτία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία

Κυριακή 7-1-2024: Δυτική Ελλάδα, Ευρυτανία, Φωκίδα, Λακωνία, Δράμα, Καβάλα ,Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος, Σαμοθράκη, Λήμνος.

Κίνδυνος από θυελλώδεις νοτιάδες (9-10 μποφόρ):

 

Σάββατο: Νησιά Ιονίου και παράκτιες περιοχές δυτικής Ελλάδας.

Κυριακή: Σε όλα τα νησιά, στις περισσότερες παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά: Σάββατο-Κυριακή

Υ.Γ: Την Τρίτη 9-1-2024 περιμένουμε ψυχρή εισβολή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 7-8 βαθμούς και χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τη Λαμία και βορειότερα», τονίζεται στην ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια.

Μαρουσάκης: «Εντονότερα τα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα»

Προσοχή χρειάζεται η δυτική Ελλάδα όπου θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα, λέει ο κ. Μαρουσάκης.

Όπως τονίζει οι καιρικές συνθήκες δεν θα επηρεάσουν την έξοδο των εκδρομέων καθώς οι βροχές θα εκδηλωθούν από το βράδυ του Σαββάτου και από την Δευτέρα – Τρίτη, θα αρχίσουν να περιορίζονται. Όσο για την Αττική, αναμένονται βροχές το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος, θα παραμείνει σε καλά επίπεδα για την εποχή, στους 17-19 βαθμούς Κελσίου.

«Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου δεν φαίνεται να έχουμε κάποιο πρόβλημα από πλευράς καιρικών συνθηκών με εξαίρεση ότι θα φυσάει κάπως, ιδιαίτερα έντονα στο Ιόνιο που θα φθάνει νοτιάς μέχρι 7 μποφόρ», υπογραμμίζει ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει:

 

«Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα πρώτα στη δυτική Ελλάδα και από το βράδυ θα επηρεάσουν κι αλλες περιοχές αφού θα κινηθούν πιο ανατολικά, και θα απασχολήσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Δηλαδή, τη Πελοπόννησο την Στερά Ελλάδα, την Εύβοια , την Θεσσαλία, την Μακεδονία ακόμα και την Θράκη».

«Δεν φαίνονται να είναι ακραία τα φαινόμενα, όπως στην περίπτωση «Daniel», αλλά θα έχουν κάποια ένταση ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα, όπου θέλει μια προσοχή γιατί σε κάποιες περιοχές αναμένεται να πέσει πολύ νερό και μπορεί να δημιουργηθούν μικροπροβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Θα φυσάει όμως και αύριο αρκετά, και την Κυριακή οι άνεμοι θα φθάσουν τα επίπεδα θυέλλης 7, 8 ακόμα και 9 μποφόρ τοπικά, οπότε ίσως έχουμε προβλήματα στη ναυσιπλοϊα».

 

«Φαίνεται ότι αυτό το κύμα κακοκαιρίας, από Δευτέρα και Τρίτη θα αρχίσει να περιορίζεται προς τα δυτικά, βόρεια και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Για τα θεοφάνεια ιδιαίτερα, και στη ρίψη του Σταυρού, δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα από βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το μόνο πρόβλημα θα είναι ότι θα έχουν ενισχυθεί οι νοτιάδες από νωρίς θα φυσάει δηλαδή αρκετά αύριο Σάββατο (6/1)».

«Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να επηρεάζεται, θα έχουμε 17-19 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές, καλές για την εποχή.

Όσον αφορά την Αττική θα έχουμε λίγες συννεφιές οι οποίες θα αυξηθούν μέσα στο απόγευμα και τη νύχτα θα βρέξει, όχι όμως με μεγάλη ένταση, ούτε επίσης αύριο, ούτε και την Κυριακή. Βροχές θα πέσουν και στη Θεσσαλονίκη από αύριο το απόγευμα», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

 

Καλλιάνος: Δεν υπάρχει ανησυχία – Πιθανές καταιγίδες στην Αττική το Σάββατο

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος συνιστά ψυχραιμία και αναφέρει πως δεν χρειάζεται καμία ανησυχία από τα καιρικά φαινόμενα.

Μάλιστα, σε δική του ανάρτηση τονίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες στην Αττική τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση:

ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Όλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με την αυξημένη (πια) πιθανότητα, ότι περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα έχουμε ένα “πέρασμα” με καταιγίδες και από το νομό Αττικής. Δεν θα είναι μεγάλη η διάρκεια αυτού του “περάσματος”, ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται οι καταιγίδες αυτές να είναι και ισχυρές.

ΥΓ : Αν το σύστημα αυτό καθυστερήσει ελαφρώς, δεν θα καταλάβουμε ιδιαίτερα αυτή την επιδείνωση του καιρού στην Αττική διότι πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι θα κοιμούνται. Αν όμως έρθει λίγο νωρίτερα, τότε λογικά οι περισσότεροι θα καταλάβουμε την κεραυνική δραστηριότητα. Πάντως, όπως και να είναι η καιρική εξέλιξη, περίπου γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου αναμένονται οι καταιγίδες και στην Αττική.

 

ΥΓ : Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία. Θα είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη για την εποχή. Βρέχει συνήθως το χειμώνα!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X