Καιρός

Καιρός – Κολυδάς: Έρχονται άνεμοι τύπου Foen – Τι είναι το φαινόμενο και σε ποιες περιοχές θα εμφανιστεί

Καιρός – Κολυδάς: Έρχονται άνεμοι τύπου Foen – Τι είναι το φαινόμενο και σε ποιες περιοχές θα εμφανιστεί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καιρός: Τα 30άρια και οι ενισχυμένοι άνεμοι Foen θα κυριαρχήσουν την Τρίτη (23/4/2024) σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

«Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς.

«Βορράς vs Νότος – Θερμοκρασιακές αντιθέσεις»

«Πολλές φορές έχουμε δεί ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές”, όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά.

Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.

Τι είναι οι άνεμοι Foen

Ο καταβατικός άνεμος, ή καταβάτης, κοινώς «κατεβασιά», ανήκει στη κατηγορία των περιοδικών ανέμων. Ο καταβάτης άνεμος είναι εκείνος που πνέει προς τα κάτω από τις κορυφές βουνών ή υψηλές ακτές.

Η δημιουργία του οφείλεται στη διαφορά πυκνότητας του αέρος που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή τις ακτές με εκείνο των παρακείμενων περιοχών. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη ψύξη λόγω νυκτερινής ακτινοβολίας ή και σε άλλα αίτια (π.χ. στο χιονοσκεπές των κορυφών ή των ακτών).

Οι θερμοί καταβατικοί άνεμοι ονομάζονται άνεμοι Foen.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X