Καιρός

Βολές Ελλήνων μετεωρολόγων κατά Bloomberg για τον καύσωνα του Αυγούστου

Βολές Ελλήνων μετεωρολόγων κατά Bloomberg για τον καύσωνα του Αυγούστου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των Ελλήνων μετεωρολόγων έχει προκαλέσει το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, που κάνει λόγο για νέο κύμα καύσωνα στη χώρα μας μετά τον Δεκαπενταύγουστο και προβλέπει θερμοκρασίες-ρεκόρ στη Μεσόγειο. «Το δεύτερο μισό του μήνα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιστρέψουν στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, προκαλώντας ενδεχομένως νέα ρεκόρ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg», ανέφερε συγκεκριμένα το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων.

Οι Έλληνες μετεωρολόγοι, πάντως, σπεύδουν να επισημάνουν ότι είναι παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις καιρού με ορίζοντα 15νθημέρου, ενώ μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ανησυχητικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ένας νέος καύσωνας θα «σαρώσει» την χώρα μας το επόμενο διάστημα.

«Το Bloomberg να ασχοληθεί με τα επιτόκια και όχι με τον καύσωνα στην Ελλάδα»

Την διαφωνία του με την πρόβλεψη του Bloomberg εξέφρασε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, καλώντας το πρακτορείο ειδήσεων «να ασχοληθεί με τα επιτόκια και όχι με τον καύσωνα στην Ελλάδα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος τόνισε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές για την εποχή. Και όπως είπε χαρακτηριστικά «ο καιρός θα είναι χαρά Θεού» το επόμενο διάστημα. «Μέχρι τις 17 Αυγούστου δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στην πρόγνωσή του, μελετώντας τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας.

Προφανώς, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ισχυρές καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως τα προγνωστικά στοιχεία δεν δίνουν κάτι τέτοιο. Σχολιάζοντας το κείμενο του δημοσιεύματος, επισήμανε ότι ακόμα και μέσα στο κείμενο η επιστήμονας που μιλά αναφέρεται σε πιθανότητα για κύμα καύσωνα.

«Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, που το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα ήταν υπερβολικοί. Και ίσως επηρεάσουν αποφάσεις τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας, κάτι που προφανώς είναι εκτός από άδικο, αφού είναι αβάσιμο επιστημονικά, και επιζήμιο για την οικονομία της χώρας», σημείωσε ο μετεωρολόγος.

Παρόμοια θέση διατύπωσε χθες και ο διευθυντής της ΕΜΥ. Ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε στο Twitter:

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. ;Oχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος < επισημαίνει ότι «θα περίμενα τουλάχιστον μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ένα τέτοιο μεγάλο μέσο» και σχολιάζει: «Ρίχνουν τη “ζαριά”… και αν πιάσει, έπιασε».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος γράφει τα εξής:

«Το Bloomberg αναφέρει σήμερα ότι κάποιοι Μετεωρολόγοι, ύστερα από μελέτες που έκαναν, έδωσαν την “είδηση” ότι μετά τις 15 Αυγούστου έρχεται πάλι ισχυρός καύσωνας που θα επηρεάσει τη Μεσόγειο και ασφαλώς όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επικρατήσει πάλι ανησυχία στους πολίτες.

Απαντώ τα εξής :

1. Για μετά από 15 μέρες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι καιρός θα επικρατήσει. Γνωρίζετε ότι ακόμη και για προβλέψεις 3 ημερών ενδέχεται να υπάρξουν αστοχίες, και υπάρχουν Μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό για άνω των 15 ημερών; Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να προβλέψει κάτι… χαοτικό!

2. Αυτό το άρθρο του Bloomberg, όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επηρεάσει τον Τουρισμό σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Θα περίμενα τουλάχιστον μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ένα τέτοιο μεγάλο μέσο.

3. Ο καιρός “πουλάει” πολύ τελευταία γιατί μας παρέχει πληροφορίες που αφορά τους πάντες και ειδικά τώρα που βιώνουμε περισσότερο τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης θα “πουλάει” ακόμα περισσότερο. Και καλώς που “πουλάει” γιατί οφείλουμε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Αυτή είναι η αλήθεια! Αλλά τουλάχιστον, κάποια μέσα, να χρησιμοποιούν σωστά τις προβλέψεις των Μετεωρολόγων ή ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιούν τους σωστούς Μετεωρολόγους για προβλέψεις.

Συνοψίζοντας :

Δεν πρέπει να μας αφορούν άρθρα που μιλάνε για καιρικές προβλέψεις άνω της μιας εβδομάδας. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές αυτά, μην τα ξαναλέμε.
Απλά σας προετοιμάζω διότι σίγουρα θα δούμε άρθρα από διάφορα μέσα κυρίως του εξωτερικού (σε λίγο καιρό) που θα μιλάνε για φετινό «καταστροφικό» φθινόπωρο ή και ακόμα «πανίσχυρο» χειμώνα. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Έχουν καταντήσει πληκτικοί. Ρίχνουν τη “ζαριά”… και αν πιάσει, έπιασε !».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».

Σε ανάρτησή του, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με το Bloomberg έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφικη περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό αρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες,! Κατά την ταπεινή μου ομως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση:

έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!
το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανα περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες! Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!».

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X