Ελλάδα

ΑΕΙ: Μαζικές καταλήψεις για τα μη κρατικά Πανεπιστημία

ΑΕΙ: Μαζικές καταλήψεις για τα μη κρατικά Πανεπιστημία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΑΕΙ: Αύριο Τετάρτη 20 του μήνα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον Κυριάκο Πιερρακάκη το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο τα τεθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση με στόχο, τον Ιανουάριο του 2024, να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Την ίδια στιγμή στα δημόσια πανεπιστήμια επικρατεί αναβρασμός και οι φοιτητές ανακοίνωσαν καταλήψεις και κάθε μορφής κινητοποιήσεις.

Όπως λένε τα πτυχία τους θα διαλυθούν και πρακτικά όποιος έχει τα λεφτά να πληρώσει, θα μπορεί να σπουδάσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο αποκτώντας ακριβώς τον ίδιο τίτλο σπουδών με τους φοιτητές των δημόσιων ΑΕΙ.

Το νομοσχέδιο, θα παρουσιαστεί στο υπουργικό με τίτλο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” διότι, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι η απελευθέρωση από την κρατική γραφειοκρατία, και η απελευθέρωση από το Κρατικό Μονοπώλιο. Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος.
Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε πανεπιστημίου.Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

Οι αντιδράσεις των φοιτητών

Οι φοιτητές δηλώνουν, ότι, οργανώνουν τις Γενικές Συνελεύσεις τμημάτων, σχολών για «να καταδικάσουμε το νομοσχέδιο, να οργανώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει. Οργανώνουμε συντονισμένες πανελλαδικά διαδηλώσεις και συλλαλητήρια με καταλήψεις στις σχολές το Γενάρη. Συντονιζόμαστε με τα εργατικά σωματεία και τους μαθητές γιατί η υπόθεση αυτή είναι όλου του λαού. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το έχουμε αποδείξει».

Στην πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το περασμένο Σάββατο 16/12 στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με τη συμμετοχή 126 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τη διασφάλιση δημόσιων και δωρεάν σπουδών. Σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των 126 φοιτητικών συλλόγων «προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα βρεθούν αποφασιστικά απέναντι στο νομοσχέδιο.

Η κοινή εισήγηση των 126 φοιτητών συλλόγων αναδεικνύει τον συντονισμό τους, ενώ τονίζει ότι, παρά την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, οι φοιτητές με τους συλλόγους τους αποτελούν την πραγματική πλειοψηφία στα πανεπιστήμια. Το κάλεσμα για ενότητα ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελεί έκκληση για συνεργασία με εργατικά σωματεία και μαθητές, ενισχύοντας την ιδέα ότι η υπόθεση αυτή είναι όχι μόνο φοιτητική, αλλά και λαϊκή.

Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη τις λίγες μέρες που απομένουν για το κλείσιμο των σχολών να ενημερωθούν οι φοιτητές για τις αποφάσεις τις συνάντησης, να γίνουν σε όλα τα έτη και τα αμφιθέατρα ενημερώσεις, να απαντηθούν προβληματισμοί και ερωτήματα, να διευρυνθεί ακόμα περισσότερα το κλίμα αγωνιστικής απάντησης στα σχέδια τους.

Σε ένα κλίμα αγωνιστικής απάντησης, οι φοιτητές προτείνουν τη διεύρυνση της ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα και καλούν τους φοιτητές να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που έρχονται. Καθώς πλησιάζει ο Γενάρης, η ανυποχώρητη στάση των φοιτητών υπόσχεται όπως δηλώνουν μαζικές καταλήψεις και συντονισμένες διαδηλώσεις, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός εκτεταμένου αγώνα για τα δικαιώματα της εκπαίδευσης για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής μας… Νιώθουμε οργή: Όταν για να καταφέρουμε να γίνουμε φοιτητές, ξεπεράσαμε τόσα εμπόδια, στερηθήκαμε, κοπιάσαμε, «κόψαμε από αλλού» για να πληρώνουμε φροντιστήρια…

Όταν για να σπουδάσουμε πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανυπαρξία υποδομών, με την έλλειψη διδασκόντων, με την υγρασία, το κρύο, συνολικά άθλιες συνθήκες… Όταν τα καταφέραμε με στήριγμα την οικογένεια μας και στόχο να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και αυτό το μέλλον είναι που όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται αλλά μπαίνει ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο! Και η κυβέρνηση κάνει νόμο την αδικία! Όποιος έχει λεφτά θα αγοράζει ένα πτυχίο ισότιμο με το δικό μας. Τα πτυχία μας θα διαλυθούν και τελικά ο κόπος τόσων χρόνων θα πηγαίνει χαμένος. Η κυβέρνηση (δεν μπορούμε να το πούμε πιο απλά)… κυριολεκτικά διαλύει τα πτυχία μας!

Με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης φτάσαμε 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ να είναι άνεργος, 1 στους 3 πτυχιούχους να δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε και 1 στους 6 πτυχιούχους να αμείβεται με 400 έως 800€. Όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί κυριολεκτικά μια αντιδραστική τομή! Πρακτικά όποιος έχει τα λεφτά να πληρώσει, θα μπορεί να σπουδάσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο αποκτώντας ακριβώς τον ίδιο τίτλο σπουδών με εμάς, με πλήρη κατοχυρωμένα πτυχία! Είναι εξοργιστικό».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X