Κοινωνία

Αγοραστός: Στο σκαμνί με άλλα 9 άτομα για τη φονική πλημμύρα από την κακοκαιρία Ιανός

Αγοραστός: Στο σκαμνί με άλλα 9 άτομα για τη φονική πλημμύρα από την κακοκαιρία Ιανός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41 ετών φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι.

Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καρδίτσας παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ακόμη 8 πρόσωπα.

Μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς σε εξέλιξη είναι οι οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σκύφτας: Περιμένουμε η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ο Δημήτρης Σκύφτας είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της οικογένειας Πλακιά. Σε δήλωσή του στο documentonews.gr υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Έπειτα, από μια διεξοδική ανακριτική διαδικασία η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής συγκεκριμένων προσώπων τόσο αιρετών των ΟΤΑ όσο και υπηρεσιακά υπεύθυνων. Η οικογένεια της άτυχης φαρμακοποιού αισθάνεται δικαιωμένη και θα επιδιώξει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, για την πλήρη δικαίωση και λύτρωση της ψυχής της. Περιμένουμε η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει επιτέλους η αναλγησία και η πλημμελής αντιμετώπιση των προβλημάτων ».

Γκουρμπάτσης: Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί στην τεχνική έκθεση που συνέταξα

Καταλυτικό ρόλο στις έρευνες της Δικαιοσύνης σχετικά με την απόδοση των ευθυνών έπαιξε η έκθεση του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής, αντιστράτηγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της οικογένειας της φαρμακοποιού.

Σε αυτήν ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης εντόπιζε ευθύνες τόσο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας κτλ.

Σε δήλωσή του στο documentonews.gr σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί μου στη σχετική Έκθεσή μου, ως Τεχνικού Συμβούλου της Οικογένειας Πλακιά, ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ευθύνεται για τον πνιγμό της άτυχης Φαρμακοποιού στο Μουζάκι κατά την πλημμύρα εξ αιτίας του ΙΑΝΟΥ κατά την 18/19-9-2020».

Το χρονικό της τραγωδίας στο Μουζάκι

Ηταν Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 όταν η Ευδοκία Πλακιά ξεκινούσε οδικώς από το φαρμακείο που διατηρούσε στο Μουζάκι Καρδίτσας προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της. Ηδη στην περιοχή επικρατούσαν σφοδρά καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της επέλασης του μεσογειακού τυφώνα «Ιανός». Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Η φαρμακοποιός πέρασε από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το κέντρο υγείας.

Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Οι ώρες περνούσαν και η μητέρα της 41χρονης άρχισε να ανησυχεί. Κρατώντας ένα φακό ξεκίνησε με τα πόδια για να τη βρει. Κοντά στη γέφυρα συνάντησε μερικούς κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο Μουζακίου. Απεγνωσμένη ρώτησε για την κόρη της και ο δήμαρχος της απάντησε ότι δεν έχει δει κάτι και την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία.

Μια ανάλογη απάντηση έλαβε και από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την επόμενη μέρα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της Ευδοκίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου έπεσε στο ποτάμι. Εξι μέρες μετά εντοπίστηκε η σορός της σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.

Πηγή: documentonews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X