Θέμα

Αγρότες: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τα μέτρα Μητσοτάκη – Στα μπλόκα οι αποφάσεις

Αγρότες: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τα μέτρα Μητσοτάκη – Στα μπλόκα οι αποφάσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασαν οι αγρότες μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, καθώς δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο θέρμανσης και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες δίνουν ραντεβού στα μπλόκα προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Σε δηλώσεις του, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, ανέφερε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας». Όπως τόνισε, «θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί». Επεσήμανε, επίσης, ότι «σε πανελλαδικό συντονισμό, θα καθορίσουμε τα περαιτέρω βήματά μας» και ανέφερε ότι μέχρι αύριο θα είναι γνωστά περισσότερα στοιχεία για το μέλλον των κινητοποιήσεων.



Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, ανέφερε ότι «φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης». Έκανε λόγο για ουσιαστικό διάλογο και επεσήμανε ότι υπήρξαν δεσμεύσεις, ενώ τις απαντήσεις θα τις δώσουν όλοι οι αγρότες.

Οι αντιδράσεις των αγροτών

Στη Θεσσαλία θετική είναι η κατεύθυνση για τα πρώτα 2 χρόνια στο ρεύμα, καθώς θα είναι περίπου 9 με 10 λεπτά η χρέωση αλλά θα αφορά μόνο το ένα έτος. Οι αγρότες κάνουν υπολογισμούς όμως για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, καθώς η τιμή που ανακοινώθηκε είναι για το 1/3 της κατανάλωσης άρα πρέπει να δούνε για τα υπόλοιπα 2/3 σε τι τιμή θα χρεωθούν. Τώρα στη Θεσσαλία οι παραγωγοί, σχετικά με το πετρέλαιο λένε ότι περίμεναν τα 82 εκατομμύρια -«έστω και λίγα» όπως τα χαρακτήρισαν- ότι θα τα λάβουν εφάπαξ για να έχουν ρευστότητα.

Με αυτά τα μέτρα, θα πάρουν τα 40 εκατομμύρια τώρα και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια σε δόσεις, κάτι που προφανώς δεν τους βολεύει ιδιαίτερα. Επιπλέον περίμεναν να ακούσουν κάτι για το αφορολόγητο πετρέλαιο που προφανώς θα δινόταν για το 2025, και αυτό ήταν κάτι που θα τους ικανοποιούσε. Αναμένεται να δούμε τι στάση θα κρατήσουν από εδώ και πέρα μετά τις γενικές συνελεύσεις.

Στην Πάτρα, οι μελισσοκόμοι δίνουν τον ρυθμό καθώς έχουν στήσει κυψέλες σε μεγάλο μέρος της πλατείας, ζητώντας συνάντηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να θέσουν τα αιτήματά τους. Μερικά από αυτά είναι, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, τα πανάκριβα είδη καθώς οι κυψέλες έχουν αυξηθεί πολύ και ακόμα και 70% και τέλος για τη δουλειά που κάνουν στα δάση.

Τώρα σχετικά με τους αγρότες στην Πάτρα, τους ανησυχεί το ότι δεν έχουν ακούσει κάτι σχετικά με τις αποζημιώσεις που πρέπει μα παίρνουν για τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγή. Όλα αυτά θα συζητηθούν στα μπλόκα και στις γενικές συνελεύσεις.

Στη Μακεδονία και στο μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές. Αναμένουν να ενημερωθούν λεπτομερώς και να συζητήσουν τις αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκές, με τους αγρότες να εκφράζουν απογοήτευση για την έλλειψη συζήτησης σχετικά με την ΚΑΠ και τα ζητήματα του αγροτικού πετρελαίου.



Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση με τους αγρότες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, καθώς και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ειδικότερα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος, αποφασίστηκε:

1.      Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές:   9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2.      Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X