Κοινωνία

Αισχροκέρδεια στα τρόφιμα: Τα απαράδεκτα κόλπα με τα οποία σαρώνει η ακρίβεια

Αισχροκέρδεια στα τρόφιμα: Τα απαράδεκτα κόλπα με τα οποία σαρώνει η ακρίβεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ξέφρενο πάρτι της αισχροκέρδειας στη ράφι δεν λέει να σταματήσει. Αποκαλυπτικά  τα στοιχεία που παρουσίασε στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος. Η απουσία ελέγχων στο ράφι και ο περιορισμός σε τυχαίες διασταυρώσεις τιμών από τις λίστες που δίνουν οι λιανέμποροι στο υπουργείο Ανάπτυξης επιτρέπει στους κερδοσκόπους να συντηρούν τον εφιάλτη που ζουν οι καταναλωτές, με τιμές-θέατρο παραλόγου που επιτρέπουν την αισχροκέρδεια, όπως δείχνουν τα παραδείγματα του Απόστολου Ραυτόπουλου.

Η ίδια συσκευασία με πατατάκια που το 2023 είχε προϊόν 140 γρ. με τιμή 1,58 ευρώ (11,29 ευρώ/κιλό), το 2024 περιέχει 130 γρ. με τιμή 1,92 ευρώ (14,77 ευρώ/κιλό), δηλαδή η τιμή αυξήθηκε κατά 30,8%. Η αύξηση αυτή κρύφτηκε από την μείωση προϊόντος κατά 7,14% ώστε να περιοριστεί σε ανατίμηση της μονάδας προϊόντος «μόλις» κατά 21,52%. Η αισχροκέρδεια δεν χρησιμοποιεί μόνο την αλλαγή της ποσότητας προϊόντος ή τις απατηλές προσφορές, αλλά προχωρά ακόμη και σε ευθέως «παράλογες» τιμολογήσεις, όπου η ίδια ποσότητα προϊόντος εμφανίζεται να πωλείται ακριβότερα σε μεγαλύτερες μονάδες προϊόντος, δηλαδή εκεί που η μείωση του κόστους συσκευασίας θα έπρεπε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά, το ίδιο γιαούρτι πωλείται σε συσκευασία 500 γρ. φθηνότερα από ότι στην συσκευασία των 1.000 γρ. (3,66 ευρώ/κιλό και 4,08 ευρώ/κιλό αντίστοιχα), παρότι θα έπρεπε το μικρότερο κόστος συσκευασίας να οδηγεί στην αντίθετη αναλογία.

Αντίστοιχα, τα ίδια μπισκότα στην συσκευασία των 200 γρ. πωλείται φθηνότερα από ότι η προσφορά των τριών συσκευασιών 200 γρ. παρότι η δεύτερη έχει και έκπτωση 1 ευρώ (7,25 ευρώ/κιλό και 7,33 ευρώ/κιλό αντίστοιχα – χωρίς έκπτωση 9 ευρώ/κιλό)

Οι ελεγκτές δεν πηγαίνουν στους χώρους του λιανεμπορίου, κάνουν ενδεικτικούς ελέγχους μέσω υπολογιστή, είπε ο κ. Ραυτόπουλος. «Αυτό λέμε, να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι», όπως τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χτες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε να δικαιολογεί τις ανατιμήσεις, παρότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι από την τιμή προϊόντος που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής μόνο 13% πάει στον παραγωγό ενώ το υπόλοιπο 87% αφορά επιβαρύνσεις στην πορεία μέχρι το ράφι. «Κάτι κάνουν όλοι αυτοί, αν ήταν τόσο απλή η απευθείας επαφή παραγωγού και σούπερ μάρκετ τότε δεν θα τους είχε βγάλει όλους από τη μέση το σούπερ μάρκετ; Γιατί δεν τους βγάζει;», όπως είπε.



Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X