Θέμα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για 13η μέρα η φωτιά στον Έβρο!

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για 13η μέρα η φωτιά στον Έβρο!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά: Ανυπολόγιστη είναι πλέον η καταστροφή στον Έβρο από την πυρκαγιά που καίει για 13η μέρα κι έχει αφανίσει πάνω από 800.000 στρέμματα, μέρος των οποίων και το δάσος μεγάλης βιοποικιλότητας της Δαδιάς.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ολονύχτια καθώς η φωτιά απειλεί από χθες τους οικισμούς Γιαννούλη και Σιδηρώ.

Μάλιστα, μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι του Σουφλίου και Δαδιάς προκειμένου να είναι έτοιμοι για εκκένωση και τη δίκη τους περιοχής.

«Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, δεν υπήρξε εντολή εκκένωσης σε Σουφλί και Δαδιά.

Όπως ανέφερε το evros-new.gr, το αρχικό μέτωπο ενός χιλιομέτρου λόγω και της έντασης των ανέμων που αυξήθηκε, πέρασε κάποια κομβικά σημεία και έφτασε στο Πεδίο Βολής της Γιαννούλης και πλησιάζει προς το χωριό, που έχει εκκενωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης.

Ηλικιωμένοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν προς Σουφλί, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το Σιδηρώ, όπου επίσης στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση. Να σημειωθεί πως αρκετοί νεαροί κάτοικοι παραμένουν στο σημείο, παρακολουθούν την πορεία της φωτιάς, δημιουργώντας παράλληλα αντιπυρικές ζώνες.

Xαρακτηριστικό της έκτασης της πυρκαγιάς είναι το γεγονός ότι οι καπνοί έχουν φτάσει στα χωριά του δήμου Διδυμοτείχου τα οποία είναι στην ευθεία από την περιοχή της φωτιάς, αλλά ακόμα και μέχρι την πόλη της Ορεστιάδας.

Κάηκαν σχεδόν 900.000 στρέμματα μόνο σε Έβρο και Πάρνηθα

Σε βομβαρδισμένο τοπίο έχουν μετατραπεί τεράστιες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα, λόγω της φωτιάς που κατέκαψε έκταση μεγαλύτερη των 884.000 στρεμμάτων συνολικά (και στις δύο περιοχές).

Μάλιστα, τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής αντλήθηκαν μέχρι προχθές, Δευτέρα (28/8), ενώ η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στον Έβρο έως και σήμερα.

Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Oι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 826.396 και 58.326 στρέμματα αντίστοιχα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X