Κοινωνία

Απεργία στην εστίαση: Γιούχαραν τον Άδωνι στο Σύνταγμα – «Θα μας πεις κι αχάριστους;» (pics&vids)

Απεργία στην εστίαση: Γιούχαραν τον Άδωνι στο Σύνταγμα – «Θα μας πεις κι αχάριστους;» (pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έντονες διαμαρτυρίες κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο Σύνταγμα, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας στην εστίαση.

Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν έντονα τον κ. Γεωργιάδη, ενώ μια γυναίκα του φώναξε: «Θα μας πεις και αχάριστους!». Δεν έγινε κάποιος διάλογος και ο υπουργός αποχώρησε από το σημείο.

Δείτε τα βίντεο:

Απεργία στην εστίαση: Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας στην εστίαση.

Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τους διαδηλωτές και να σημειωθεί ένταση.

Διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν για λίγη ώρα και οι πρώτοι παραμένουν στο σημείο και καταγγέλλουν την αστυνομία ότι τους εμποδίζει τον δρόμο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

«Λουκέτο» σε εστιατόρια, καφέ

Κλειστά θα κρατήσουν σήμερα, Τρίτη (16/11), οι επιχειρηματίες της εστίασης τα καταστήματά τους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και φέρνουν προ των πυλών τα λουκέτα και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. “Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων”, υποστηρίζει.

Απεργία χωρίς λόγο στην εστίαση γιατί δεν έχουμε να δώσουμε

Ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN για την απεργία στην εστίαση, για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, για το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και για την τιμή του πετρελαίου.

Για την απεργία των καταστηματαρχών στην εστίαση που αντιδρούν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε πως «η άνθρωποι της εστίασης, έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς έπαθαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τα νέα μέτρα έχουν προφανώς μια αγωνία για το μέλλον. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο ότι η απεργία είναι μια καλή λύση. Εγώ τους καλώ να μην απεργήσουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους. Να μας πουν ποιος είναι ο λόγος. Εάν είχαν μια κυβέρνηση απέναντί τους που είχε κλειστές τις πόρτες και δεν τους άκουγε, να πω ότι επιλέγουν αυτό τον ακραίο τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εδώ η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς ανάποδο. Ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε και ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε. Έχουν θέσει μια σειρά από αιτήματα».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε «συνολικά δώσαμε 290 εκατομμύρια στην εστίαση». «Έχει πάθει ζημιά η εστίαση από τα νέα μέτρα που πήραμε για τους ανεμβολίαστους; Επειδή εγώ είμαι πάντα ειλικρινής, η απάντηση είναι ναι, έχει πάθει ζημιά η εστίαση. Ειδικότερα σε περιοχές που είναι πολλοί οι ανεμβολίαστοι. (…) Το ερώτημα είναι, είναι αυτή η ζημιά για διάστημα ενός, δύο, τριών εβδομάδων, όσο κρατήσουν τα μέτρα, τόσο μεγάλη ώστε να τεθεί ζήτημα επιβίωσης σε κάποιες επιχειρήσεις και να πρέπει το κράτος μετά από 42 δισ. να δώσει κι άλλα λεφτά; Η απάντηση είναι προς το παρόν όχι. Γιατί είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση των μέτρων και γιατί το κράτος δεν έχει για να δώσει. Άρα κάνουν απεργία χωρίς κανένα λόγο γιατί αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν».

«Εγώ συμμετείχα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, εκεί ήταν ο κλάδος της εστίασης, το λιανικό εμπόριο και όσοι πήραν το λόγο από το λιανικό εμπόριο είπαν ότι είναι απαράδεκτο να τα δίνεται μόνον στην εστίαση και όχι στο λιανεμπόριο. Πράγματι η εστίαση πήρε την μερίδα του λέοντος σε σύγκριση με το λιανικό εμπόριο», είπε.

Δείτε φωτογραφίες:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X