Κοινωνία

Brexit: Πώς θα επηρεαστούν οι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι

Brexit: Πώς θα επηρεαστούν οι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες πυροδοτεί η συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στη μετά-Brexit εποχή.

Μετά την 31η Δεκεμβρίου, ημέρα οριστικής αποχώρησης του Ηνωμένου βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσοι φοιτητές εγγραφούν στα βρετανικά πανεπιστήμια θα κληθούν να πληρώσουν αρκετά υψηλά δίδακτρα, καθώς θα λογίζονται ως διεθνείς φοιτητές.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τα δίδακτρα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 16.000 ευρώ τον χρόνο.

Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε κάποιο πανεπιστήμιο της Βρετανίας δε θα επηρεαστούν και ότι ισχύει μέχρι σήμερα θα παραμείνει ίδιο μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Οι αλλαγές αφορούν όσους εγγραφούν από εδώ και στο εξής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες απόφοιτοι βρετανικών ανώτατων ιδρυμάτων ξεπερνούν τους 300.000.

Όσον αφορά στα φοιτητικά δάνεια από το βρετανικό κράτος, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα δικαιούνται να τα λάβουν φοιτητές που προέρχονται από την Ε.Ε. και την Ελβετία, με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων.

Τουρισμός

Μια ακόμη πιθανή αρνητική εξέλιξη μετά τη σημερινή συμφωνία αφορά στον Τουρισμό καθώς αναμένεται μείωση στον αριθμό των Βρετανών τουριστών το συνάλλαγμα θα είναι πιο ακριβό με μια πιθανή πτώση της λίρας.

Εργασία

Λιγοστεύουν οι ευκαιρίες για όσους Έλληνες σκόπευαν να δουλέψουν στη Βρετανία από τις 31/12 και μετά καθώς αν κάποιος δε διαθέτει άδειας προσωρινής παραμονής, θα μοριοδοτείται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία του.

Ως εκ τούτου ανειδίκευτοι και χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες για να μεταβούν και αν δουλέψουν στη Βρετανία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X