Κοινωνία

Δικαστές: «Κληρώνει» για αυξήσεις στους μισθούς! Το παρασκήνιο της νέας προσφυγής

Δικαστές: «Κληρώνει» για αυξήσεις στους μισθούς! Το παρασκήνιο της νέας προσφυγής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μια φορά οι δικαστές προσφεύγουν στο Μισθοδικείο προσβλέποντας σε αύξηση μισθών μέσω επαναφοράς φοροαπαλλαγών της τάξης του 25% που καταργήθηκαν προ τριετίας. Πώς συνδέονται οι μισθοί σε βουλευτές.

Τι ζητούν οι δικαστές και… γιατί

Οι δικαστές της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης κατέθεσαν ομαδικές αγωγές στο Μισθοδικείο και ζητούν να επανέλθει το προνόμιο, που είχαν οι ίδιοι και οι βουλευτές και να έχουν ξανά φοροαπαλλαγές 25%, συνεπώς αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Οι δικαστές ζητούν φοροαπαλλαγή του 25% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός τους, προνόμιο που ίσχυε και για τους βουλευτές αλλά καταργήθηκε προ τριετίας με το νόμο 4472.

Το παρασκήνιο της προσφυγής στο Μισθοδικείο – Η αύξηση μισθών

Αυτή η ιδιαίτερη μεταχείριση προς τους δικαστές έχει τη δική της ιστορία. Η φοροαπαλλαγή είχε αναγνωριστεί από το Μισθοδικείο το 2013, εν μέσω μνημονίου κατά τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης.

Τότε το Μισθοδικείο έπειτα από αγωγές δικαστικών ενώσεων, μεμονωμένων δικαστών και εισαγγελέων αλλά και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε κρίνει ότι και οι δικαστικοί λειτουργοί δικαιούνται την φοροαπαλλαγή.

Ήταν φοροαπαλλαγή που μέχρι τότε είχαν μόνο βουλευτές για την κάλυψη των δαπανών παραστάσεως, κινήσεως και επικοινωνιών.

Η απόφαση του 2013: Ίδιο ύψος αποδοχών με βουλευτές – ίδια φορολογία

Τότε, η επιχειρηματολογία του Μισθοδικείου είχε κάνει λόγο για τις τρεις εξουσίες -νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική- τις οποίες το Σύνταγμα θεωρεί ως ισοδύναμες και ισότιμες και όπως είχε επισημάνει σε παλαιότερες αποφάσεις του: οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση.

Αναδρομικά μέχρι και 1.600 ευρώ – Τι ισχύει με τις αυξήσεις των συνταξιούχων

Προ τριετίας, το 2017 καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή του 25%. Αποτέλεσμα ήταν ότι και για τα εισοδήματα των δικαστών μετά τον Ιανουάριο του 2017 τόσο οι βουλευτές όσο και οι δικαστές θα φορολογούνταν πλέον όπως και οι υπόλοιποι πολίτες.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Έτσι, λοιπόν, η φοροαπαλλαγή τούς είχε αναγνωριστεί εξομοιώνοντάς τους – όπως οι ίδιοι ζήτησαν και πέτυχαν – με τους βουλευτές. Η απόφαση είχε στηριχθεί στην φορολογική τους εξίσωση με τους βουλευτές.

Ωστόσο, τώρα, με τις νεότερες ομαδικές αγωγές των δικαστών υποστηρίζεται ότι η διατύπωση της νομοθετικής διάταξης του 2017 για την επίμαχη κατάργηση αναφέρεται μόνο …στους βουλευτές και όχι στους δικαστές. Με άλλα λόγια, προ επταετίας ζήτησαν και πέτυχαν να έχουν φοροαπαλλαγές 25% γιατί οι βουλευτές και δικαστές πρέπει να έχουν αποδοχές στο ίδιο ύψος και ίδια φορολογική μεταχείριση.

Τώρα, που δεν ισχύει η φοροαπαλλαγή 25% για τους βουλευτές, θεωρούν ότι δεν πρέπει να ισχύει και για τους ίδιους καθώς, απλώς ο νόμος που το κατάργησε αναφέρεται μόνο σε… βουλευτές.

Όσο κι αν ο νόμος είναι ξεκάθαρος και το άρθρο 71 του νόμου 4472/17 αναφέρει: «Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ΄ Ψηφίσματος του έτους 1975 της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής (που αναφερόταν σε βουλευτές) καταργούνται για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2017» κι έπειτα, οι δικαστές επιδιώκουν εξίσωση στις αυξήσεις και εξαίρεση στις μειώσεις.

Μένει να φανεί τι θα αποφασίσει το Μισθοδικείο για τους δικαστές, αλλά και εάν τυχόν θετική απόφαση θα επαναφέρει σε επόμενο διάστημα ξανά και στους… βουλευτές τις φοροαπαλλαγές που καταργήθηκαν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X