Κοινωνία

Δίσεκτο έτος το 2024: Η ιστορία της… γρουσουζιάς

Δίσεκτο έτος το 2024: Η ιστορία της… γρουσουζιάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δίσεκτο έτος: Με την έλευση του νέου έτους, δεν είναι λίγοι αυτοί που αγχώνονται για το αν θα είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, καθώς είναι δίσεκτο και θεωρούν ότι αυτό συνδέεται με… γρουσουζιά.

Δίσεκτα χαρακτηρίζονται τα έτη που έχουν 366 ημέρες αντί για 365. Αυτό συμβαίνει διότι η ετήσια περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν έχει διάρκεια 365 ημερών ακριβώς, αλλά 365 ημερών, έξι ωρών, εννέα λεπτών και εννέα δευτερολέπτων κατά μέσο όρο.

Στόχος των δίσεκτων ετών είναι η εναρμόνιση του τροπικού έτους με το καθημερινό – πολιτικό έτος των ημερολογίων, δηλαδή να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου να έχουμε καλοκαίρι τον Ιανουάριο και χειμώνα τον Ιούνιο!

Η ιστορία της… γρουσουζιάς φαίνεται πως ξεκίνησε το 600 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα και αποφάσισαν να λάβουν δράση για να αναστρέψουν την κατάσταση.

Τη λύση βρήκε ο Ιούλιος Καίσαρας προσθέτοντας στο ημερολόγιο ορισμένες μέρες σε κάθε έτος, ώστε να συμβαδίζει η μέτρηση του χρόνου με τις εποχές. Την αποστολή ανέθεσε στους ιερείς, οι οποίοι, όμως, εκμεταλλεύτηκαν αυτό το προνόμιο: προσέθεταν μέρες, αναλόγως των συμφερόντων τους με σκοπό να παραμένουν περισσότερο στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους, φτάνοντας έτσι μερικές φορές στο σημείο τα έτη να έχουν μέχρι και 450 ημέρες!

Όταν ο Καίσαρας αντιλήφθηκε ότι οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες, ανέθεσε τη λύση του προβλήματος σε φιλόσοφους και μαθηματικούς. Αυτός που βρήκε τη λύση ήταν ο Έλληνας αστρονόμος Σωσιγένης, ο οποίος πρότεινε να υιοθετήσει το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα.

Γιατί θεωρούνται γρουσούζικα τα δίσεκτα έτη;

Αργότερα, οι Ρωμαίοι φέρεται πως αποφάσισαν να αφαιρέσουν άλλη μία μέρα από τον Φεβρουάριο και να τη μεταφέρουν στον Αύγουστο προς τιμήν του Αυτοκράτορά τους.

Και αυτός φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι ο λόγος που ο δεύτερος μήνας του χρόνου έχει μία μέρα λιγότερη.

Μάλιστα, το να αφαιρέσουν τελικά μια μέρα από τον Φεβρουάριο δεν ήταν τυχαίο, καθώς ο μήνας αυτός, ήταν ο μήνας των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού τους απολογισμού.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο και έχοντας υπόψιν τις λαϊκές δοξασίες, οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τον μήνα της εξιλέωσης κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ο Άδης, ο οποίος μοίραζε δεινά στη δύστυχη ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και αυτόν τον μήνα δεν ξεκινούσαν εργασίες με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών ή γάμοι.

Όταν οι Έλληνες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, μια σειρά παραδόσεων κληρονόμησε η κουλτούρα του λαού μας, ανάμεσά τους και το «γρουσούζικο δίσεκτο έτος».

Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ανά τα χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παραπάνω κακοτυχία ή δυσάρεστα γεγονότα κατά τα δίσεκτα έτη…

Λένε πως εάν παντρευτείς δίσεκτο έτος, είναι γρουσουζιά και θα χωρίσεις! Μάλιστα, αυτή την πρόληψη την πιστεύουν πολλοί και έτσι αποφεύγουν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου αυτό τον χρόνο, κανονίζοντας να παντρευτούν το επόμενο ή το προηγούμενο έτος. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τις πιθανότητες χωρισμού…

Ακόμη και σήμερα, κάποιοι θεωρούν ότι κατά το δίσεκτο έτος μπορούν να συμβούν δεινά για την ανθρωπότητα όπως πόλεμοι και λιμοί.

Η κακή τύχη του δίσεκτου έτους

Η προσθήκη μίας παραπάνω ημέρας στον Φεβρουάριο δεν θεωρήθηκε θετική. Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των νεκρών και οι Ρωμαίοι πίστευαν πως ο Αδης κυκλοφορούσε στη γη. Η μία παραπάνω ημέρα σήμαινε μία ακόμη βόλτα του θεού του κάτω κόσμου, γεγονός που θεωρούσαν ότι έφερνε δεινά.
Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, η δεισιδαιμονία πέρασε και στους Ελληνες και μέχρι και σήμερα θεωρείται γκαντεμιά. Ετσι, λοιπόν, εάν κάποιος παντρευτεί δίσεκτο έτος, τότε, «δένει» τον γάμο του με ατυχία, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για μια «φρέσκια» σχέση και ένα νέο επαγγελματικό βήμα.

Γάμος και δίσεκτο έτος

Κάπως έτσι, άρχισε να επικρατεί η άποψη ότι όποιος παντρευτεί κατά τη διάρκεια δίσεκτου έτους θα χωρίσει ή θα έχει ατυχίες. Αποτέλεσμα είναι αυτά τα χρόνια, να μην γίνονται πολλοί γάμοι, όπως τα άλλα έτη που θεωρούνται… τυχερά.

Μια άλλη θεωρία έρχεται να ανατρέψει την «γκαντεμιά» του δίσεκτου έτους. Ορισμένοι θεωρούν πως ο ισχυρισμός δεν είναι παρά μόνο μία πρόληψη που διαδόθηκε από βασιλιάδες και άρχοντες προκειμένου να μην παντρεύονται κοινοί θνητοί την ίδια χρονιά με αυτούς. Τα δίσεκτα έτη φαίνεται να θεωρούνται ξεχωριστά και γι’ αυτό άρχισαν να παντρεύονται οι γαλαζοαίματοι και η ανώτερη τάξη. Ανάμεσα στις παραδόσεις που συνοδεύουν τη δίσεκτη 29η Φεβρουαρίου, είναι ότι εκείνη τη μέρα αντιστρέφονται τα πράγματα και οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες.

Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ανά τα χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παραπάνω κακοτυχία ή δυσάρεστα γεγονότα κατά τα δίσεκτα έτη.

Με την ίδια λογική δυο αδέρφια δεν μπορούν να παντρευτούν μέσα στον ίδιο χρόνο;
Ή αδέρφια γεννημένα κατά τον ίδιο μήνα άλλου έτους, δεν «κάνει» να παρευρεθεί ο ένας στον γάμο του άλλου;
Με ποια λογική δεν «κάνει» να παντρευτούμε μήνα Μάιο ή σε δίσεκτο έτος;

Με ποια λογική αυτοί που θα παραλάβουν τον κουμπάρο πρέπει να γυρίσουν από άλλο δρόμο για να μην χαλάσει» ο γάμος;
Με ποια λογική δεν κάνει το νιόπαντρο ζευγάρι να φυτέψει δέντρα κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου τους;
Γιατί η νύφη δεν πρέπει να σκουπίσει το σπίτι της την πρώτη εβδομάδα μετά τον γάμο της.
Γιατί λέμε ότι «χαλάει» το προξενιό αν μπούμε από μια είσοδο και βγούμε από μια άλλη;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X