Θέμα

Δολοφονική επίθεση στου Ρέντη: Βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του 18χρονου – Απολογείται σήμερα για τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό- Οι «ενοικιαζόμενοι στρατοί»

Δολοφονική επίθεση στου Ρέντη: Βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του 18χρονου – Απολογείται σήμερα για τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό- Οι «ενοικιαζόμενοι στρατοί»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δολοφονική επίθεση στου Ρέντη: Ώρα απολογίας για τον 18χρονο καθ’ ομολογία δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον αστυνομικό στου Ρέντη, ο οποίος ακόμη δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ειδικότερα, την πόρτα του ανακριτή πρόκειται να περάσει σήμερα ο 18χρονος που ομολόγησε ότι πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού ο οποίος συνεχίζει να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Στον 18χρονο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Όπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη (13/12), το τεστ για ίχνη πυρίτιδας που του έγινε πριν μερικές ημέρες βγήκε, όπως αναμενόταν, θετικό επιβεβαιώνοντας και επίσημα, ότι ο κατηγορούμενος, το βράδυ των επεισοδίων, χρησιμοποίησε φωτοβολίδα.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της έρευνας έχει μπει και ο ανήλικος αδελφός του συλληφθέντα ο οποίος το βράδυ των επεισοδίων βρισκόταν στο γήπεδο και, κατά την εξέταση του από τους αστυνομικούς, φέρεται να υπέπεσε σε κάποιες αντιφάσεις.

Αυτό που θέλουν οι αστυνομικοί είναι να ξεκαθαρίσουν το τι ακριβώς έκανε και πού βρισκόταν το βράδυ που έλαβαν χώρα τα επεισόδια.

Είναι κοντά στον «καθοδηγητή»

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την αποκάλυψη της ταυτότητας του περιβόητου «καθοδηγητή», με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει συλλέξει στοιχεία και μαρτυρίες που αρχίζουν να «δείχνουν» προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι από την ανάλυση των στοιχείων που έχουν προκύψει μέσα από καταθέσεις, μαρτυρίες, νέες προσαγωγές οργανωμένων οπαδών, βιντεοληπτικό υλικό και κινητά τηλέφωνα, είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούν στον άνθρωπο που φέρεται να ενορχήστρωσε την επίθεση.

«Έκανα μ… πρέπει να χτύπησα αστυνομικό» είπε ο 18χρονος στον αδελφό του

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης, ο 16χρονος αδελφός του καθ’ ομολογίαν δράστη κλήθηκε από τις Αρχές προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση.

Στην πρώτη κατάθεση που έδωσε κατά την προσαγωγή του στη Διεύθυνση Μεταγωγών επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του αδελφού του στα επεισόδια, ενώ δήλωσε πως ο 18χρονος επέστρεψε στο γήπεδο γνωρίζοντας ότι τραυμάτισε τον 31χρονο αστυνομικό των ΜΑΤ.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, στους αστυνομικούς, ο αδελφός του είχε καταλάβει ότι έκανε λάθος καθώς φέρεται να έλεγε «έκανα μ… Πρέπει να χτύπησα αστυνομικό».

«Ήμασταν μέσα στο γήπεδο και βλέπαμε το παιχνίδι. Κάποια στιγμή, είδα πολλά άτομα να βγαίνουν τρέχοντας έξω από το γήπεδο. Όταν τους είδε ο Ν. άρχισε να τρέχει και αυτός από πίσω τους. Τότε, εγώ προσπάθησα να τον κρατήσω να μην πάει γιατί φοβήθηκα ότι θα γίνουν επεισόδια» είπε, επίσης, ο 16χρονος για ό,τι συνέβη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

«Όμως εκείνος δεν με άκουσε. Βγήκα και εγώ μαζί του έξω από το γήπεδο. Τότε, είδα ότι πολλοί από αυτούς που βγήκαν έξω κρατούσαν μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες και πήγαιναν εκεί που ήταν μαζεμένοι οι Αστυνομικοί. Μόλις γύρισε, μας είπε ότι είχε κάνει μ… Ότι πήγε να ρίξει μια φωτοβολίδα, όμως αντί να τη ρίξει στον αέρα την έριξε στο πόδι του αστυνομικού», αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο 16χρονος.

Παράλληλα, ο 16χρονος υποστήριξε πως τη μοιραία φωτοβολίδα την έδωσε στον 18χρονο ένας άγνωστος, ο οποίος του έδειξε και πώς θα τη χρησιμοποιήσει.

«Τη φωτοβολίδα του την έδωσε ένας άλλος που δεν τον ήξερε και του είπε να τη ρίξει προς τους αστυνομικούς. Αυτός του έδειξε και πως θα τραβήξει το σχοινί και θα τη ρίξει», φέρεται να έχει πει στους αστυνομικούς ο 16χρονος.

Έστειλαν απειλητικό μήνυμα στη μητέρα του 18χρονου

Από τη μεριά της, η μητέρα του 18χρονου, προχώρησε χθες σε μία σοβαρή καταγγελία, δηλώνοντας πως δέχθηκε απειλητικό μήνυμα για τη ζωή του γιου της.

«Δέχτηκα απειλητικό μήνυμα σήμερα το πρωί με το που άνοιξα το κινητό μου, το έχω καταθέσει στην Ασφάλεια», είπε στον Alpha.

Το μήνυμα σύμφωνα με τη μητέρα έλεγε: «Τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο κανείς. Ο Θεός τιμωρεί οικογένειες σαν τη δική σας. Πόσους βιασμούς θα αντέξει το παιδί πριν κρεμαστεί; Σύντομα δεύτερη κηδεία».

Οι «ενοικιαζόμενοι στρατοί»: Οι έρευνες των δικαστικών αρχών για εγκληματική οργάνωση

Στο «κάδρο» των ερευνών μπαίνει και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης. Τόσο μετά την έρευνα του Αρείου Πάγου κατά παραγγελία της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, στο πλαίσιο της οποίας διενεργείται προανάκριση για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης έχοντας θέσει στο στόχαστρο 4 πρόσωπα ως καθοδηγητές και εμπνευστές της επίθεσης

Έρευνα για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που προμελέτησε και εν τέλει εκτέλεσε την δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού, διενεργεί αυτεπαγγέλτως η υποδιεύθυνση αντιμετώπισης αθλητικής βίας

Πρόκειται δηλαδή για έρευνα που αφορά δύο σκέλη , με την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού και άλλα αδικήματα να έχουν προωθηθεί προς διερεύνηση στην τακτική ανάκριση με κεντρικό κατηγορούμενο τον 18χρονο που συνελήφθη και ομολόγησε πως πέταξε την φωτοβολίδα.

Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει τουλάχιστον 5 εγκληματικές οργανώσεις , υπό το μανδύα των οπαδών μεγάλων ομάδων, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως “ενοικιαζόμενοι στρατοί” δια πάσα εγκληματική δράση (εκβιασμοί, ναρκωτικά κλπ)

«Βιτρίνα» η συγκεκριμένη οργάνωση: Τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές

Όπως αναφέρεται πέραν του πρόσφατου επεισοδίου υπάρχουν οργανώσεις που λειτουργούν στη σκιά οπαδικών αθλημάτων και «είναι απλώς η βιτρίνα που δεν σχετίζεται βέβαια με την “αγάπη” για την ομάδα , αλλά με μεγάλες δεξαμενές παραβατικών προσώπων που έχοντας παράσημα οπαδικής βίας, “προβιβάζονται” σε στελέχη οργανωμένων ομάδων εκβιάσεων, ναρκωτικών κλπ.»

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με τους φακέλους που κατέθεσαν τα κυβερνητικά στελέχη στον Άρειο Πάγο πρόκειται για πάνω από 200 άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους χούλιγκαν – οπαδούς υψηλού κινδύνου και δεκάδες παλαιότερες υποθέσεις.

Τους φακέλους αυτούς παρέδωσαν στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου που, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση συναντήθηκαν με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Από τους 200 «high risk» οπαδούς (30-35 από καθεμία από τις μεγάλες ομάδες ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και ΑΡΗ), τα συγκεκριμένα πρόσωπα θεωρούνται οι πιο σκληροί χούλιγκαν και όλα έχουν στο παρελθόν κατηγορηθεί για διαφορά αδικήματα, όπως για σωματικές βλάβες, ναρκωτικά και κατοχή και χρήση φωτοβολίδων.

Το μοντέλο α λα Χρυσή Αυγή: Που ανατρέχουν οι φάκελοι

Στους φακέλους η κυβέρνηση , στο μοντέλο έρευνας “αλά Χρυσή Αυγή”, συγκέντρωσε στοιχεία από τις δικογραφίες που ξεκινούν απο την δολοφονία του οπαδού του Παναθηναικού, Μιχ. Φιλόπουλου και φτάνουν πρόσφατα με εμπλοκή προσώπων σε αδικήματα όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία, αλλά και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ.

Ενδεικτικά οι φάκελοι αφορούν:

-Τα επεισόδια στο ΠΑΣ Γιάννενα – Ολυμπιακός όπου τραυματίστηκαν σοβαρά οπαδοί και απαιτήθηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο.

-Τα πρόσφατα επεισόδια στον Βόλο, στο περιθώριο αναμέτρησης Ολυμπιακού Βόλου – ΟΣΦΠ.

-Τις επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ στους αστυνομικούς στο περιθώριο αναμέτρησης με τον Αγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια

-Την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού σε κατάστημα διαιτητή στις 16 Νοεμβρίου

-Την επίθεση σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο περιθώριο αναμέτρησης Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο μπάσκετ

-Την δολοφονία υπόθεση Κατσουρή (ΑΕΚ)

-Την δολοφονία Φιλόπουλου, με την επισήμανση ότι πρόσωπα που μετείχαν σε εκείνη τη δικογραφία συνδέονται με πρόσφατα γεγονότα όπως επεισόδια στου Ρέντη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X