Επιλογές

Εισαγγελέας: Οι ένοχοι για τις μίζες για τα υποβρύχια

Εισαγγελέας: Οι ένοχοι για τις μίζες για τα υποβρύχια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την ενοχή αρκετών εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των υποβρυχίων για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Ελευθερία Παντελάκη.

Ειδικότερα η εισαγγελέας μετά από πολύμηνη διαδικασία πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως τόνισε, από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Ζήτησε επίσης να κηρυχθούν ένοχοι οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ  Όσβαλντ ζήτησε. Για τον Φ. Λυγινό η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ για τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ζήτησε ενοχή για άμεση συνέργεια στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Αντίθετα, η εισαγγελέας με την πρότασή της προς το δικαστήριο πρότεινε να απαλλαγεί από το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ο κατηγορούμενος Ιωάννης Μπέλτσιος. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν βρέθηκαν σε λογαριασμό του κατηγορουμένου χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο η κυρία Παντελάκη ζήτησε ενοχή του Ι. Μπέλτσιου για το αδίκημα της δωροδοκίας, για μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Εισαγγελική πρόταση

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ένοχος θα πρέπει να κηρυχθεί ο κατηγορούμενος Μιχάλης Ματαντός για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ ο ίδιος θα πρέπει να απαλλαγεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Ένοχοι,  κατά το κατηγορητήριο, είναι σύμφωνα με την εισαγγελέα και οι κατηγορούμενοι Αντώνης Κάντας και Παναγιώτης Ευσταθίου.  Ωστόσο, θα πρέπει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου και της παροχής στοιχείων (για τον Αντ. Κάντα) και ειλικρινής μεταμέλειας  για τον Παν. Ευσταθίου. Επιπλέον, η εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή του κατηγορουμένου Σπύρου Μεταξά.

Τέλος απαλλακτική ήταν η εισαγγελέας  για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρεία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία. Οπως επίσης και για τους κατηγορουμένους Σπύρο Τραυλό, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X