Κοινωνία

Εμβολιασμός: Tι ισχύει για άτομα με αλλεργίες, όσους έχουν νοσήσει και τις εγκύους

Εμβολιασμός: Tι ισχύει για άτομα με αλλεργίες, όσους έχουν νοσήσει και τις εγκύους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό μίλησε για τον εμβολιασμό όσων έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργιών, πρώην νοσούντων με κορονοϊό και εγκύων.

Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί όσον αφορά τον εμβολιασμό τους, ανέφερε η Μαρία Τσολιά.

Ωστόσο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο η φάρμακο «δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού» αν και τα άτομα αυτά θα μπορούν να εμβολιαστούν αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και η διαδικασία να γίνει σε νοσκομειακό περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, η κ. Τσολιά τόνισε ότι είναι ασφαλής ο εμβολιασμός ατόμων που είχαν νοσήσει με λοίμωξη Covid-19 συμπτωματική ή μη ασυμπτωματική. Βέβαια, η φυσική ανοσία διαρκεί 3 με 6 μήνες, γι’ αυτό συστήνεται τα άτομα που έχουν νοσήσει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους κατά 3 μήνες για να έχουν άλλοι προτεραιότητα στο εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά τις εγκύους, η κ. Τσολιά τόνισε ότι στο ενδεχόμενο λοίμωξης από τον ιό υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος σοβαρότερης νόσου και πρόωρου τοκετού» σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυοι. Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός τους είναι σημκαντικός.

Τα εμβόλια τύπου mRNA δεν αναμένεται να έχουν κάποια επίδραση στο έμβρυο «δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου». Επίσης, δεν συστήνεται η αποφυγή εγκυμοσύνης μετά από εμβολιασμό.

Για τον θηλασμό δεν υπάρχουν δεδομένα ωστόσο δεν αναμένεται τα εμβόλια αυτά να έχουν κάποιες επιδράσεις στο μητρικό γάλα, ανέφερε η κ. Τσολιά.

Κικίλιας: 7 περιοχές στο «κόκκινο» – Η προσοχή μας στραμμένη στην Αττική

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X