Κοινωνία

Επιστρατεύονται κυνηγοί αγριογούρουνων για να τα εξοντώσουν…

Επιστρατεύονται κυνηγοί αγριογούρουνων για να τα εξοντώσουν…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κυνηγοί «επιστρατεύονται» προκειμένου να απαλλάξουν δήμους και οικισμούς της χώρας από τις καθημερινές επικίνδυνες εισβολές αγριογούρουνων σε πλατείες, δρόμους, παιδικές χαρές και γειτονιές. Οι πρώτες ομάδες δίωξης συγκροτούνται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αχαρνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας, μετά από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου αφορά ολόκληρη τη χώρα και έχει ως στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη δημόσια ασφάλεια.

«Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες του υπουργείου και των επιστημόνων, σε συνεργασία με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλη τη χώρα, εκεί όπου εντοπίζονται ανάλογα προβλήματα. Την όλη επιχείρηση θα εποπτεύουν δασικοί υπάλληλοι», τονίζει στη Realnews η δασάρχης Πάρνηθας Αλεξάνδρα Λυκούδη.

Στην Αττική, από τον Διόνυσο και τον Μαραθώνα μέχρι την Πετρούπολη και το Χαϊδάρι, έκπληκτοι οι κάτοικοι αντικρίζουν καθημερινά αγέλες αγριογούρουνων με τα μικρά τους να κόβουν βόλτες, αναζητώντας τροφή σε κάδους σκουπιδιών, ενώ δεν λείπουν και τα τροχαία ατυχήματα, κυρίως τις βραδινές ώρες.

«Αυτές τις ημέρες προχωράμε στη σύσταση της πρώτης ομάδας δίωξης. Πολλοί κυνηγοί του συλλόγου μας έχουν δηλώσει συμμετοχή. Θα υπάρξουν επιλογή και αξιολόγηση της πείρας τους στο κυνήγι του αγριόχοιρου, ενώ θα γίνει κλήρωση για τη συγκρότηση της πρώτης ομάδας. Η προσπάθειά μας έχει πολλές δυσκολίες, πρέπει να βρεθούν και σκύλοι δίωξης. Αυτή η επιχείρηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο. Τώρα, λόγω της ζέστης, θα έχουμε μόνο τρεις ώρες δράσης, από τις 6 μέχρι τις 9 το πρωί…», αναφέρει στην «R» ο Νικόλαος Μαντέλος, μέλος του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αχαρνών και συντονιστής της επιχείρησης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει αυξηθεί δραματικά, όπως και τα μέλη των κοπαδιών. Οι αναφορές μας μιλούν για κοπάδια που ξεπερνούν ακόμη και τα 30 μέλη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και η πανώλη των χοίρων που έχει πλέον εισβάλει στη χώρα».

Σε περίπτωση θήρευσης αγριόχοιρων, βάσει απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας θα λαμβάνουν δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης ελέγχου για την αφρικανική πανώλη των χοίρων και, εφόσον κρίνεται ασφαλές, μεγάλη ποσότητα κρέατος θα μπορεί να διατίθεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα.

Η απειλή

Ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει εκτοξευθεί μετά την καραντίνα και πλέον η κατάσταση έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις στην κεντρική Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, όπου επίσης συγκροτούνται ανάλογες ομάδες δίωξης.

«Υπό πολιορκία» βρίσκονται και πολλοί δήμοι της Θεσσαλονίκης. Πριν από μέρες, μία αγέλη από 20 αγριογούρουνα εντοπίστηκε στη Θέρμη, σε οικόπεδο στην οδό Ακαδημίας, μόλις λίγα μέτρα από τα σπίτια, κοντά στον δρόμο που ενώνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και την Πυλαία με τη Θέρμη. Το πλέον τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο στο Κιλκίς, με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, στην επαρχιακή οδό Κιλκίς – Δοϊράνης, όταν μια αγέλη αγριογούρουνων διέσχιζε τον δρόμο προκαλώντας τη σύγκρουση τριών αυτοκινήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταχύτητας με την οποία πολλαπλασιάζονται οι αγριόχοιροι αποτελεί αυτό που συνέβη τη δεκαετία του ’80 στην Πελοπόννησο, όπου το είδος είχε εξαφανιστεί πολλές δεκαετίες πριν. Τότε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μεγαλόπολης άφησε ελεύθερα δύο ζευγάρια αγριόχοιρων στο Μαίναλο. Σήμερα, η Πελοπόννησος έχει κατακλυστεί από αγέλες που προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και οδικά ατυχήματα, ενώ αγριόχοιροι εντοπίζονται στα πρόθυρα πόλεων όπως η Τρίπολη, η Μεγαλόπολη, το Αργος και η Καλαμάτα…

Κλιματική αλλαγή

Σε έρευνά του, ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Χρήστος Βλάχος χαρακτηρίζει «εκρηκτική» την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα την τελευταία διετία.

Στην ίδια έρευνα, ο Χρ. Βλάχος επισημαίνει ότι η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής οι χειμώνες έγιναν ηπιότεροι, με αποτέλεσμα να γεννούν τρεις φορές ανά δύο χρόνια, έξι με δέκα μικρά, τα οποία επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό, στην ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή και στην απουσία αρπαγών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 550-600.000 σε ολόκληρη τη χώρα. Για τους λόγους αυτούς, στις 27/04/2023 το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, αποφάσισε την επιχορήγηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με το ποσό των 255.000 ευρώ, από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2023», ώστε η ΚΣΕ να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα κυρίως για την ασφαλιστική κάλυψη και τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα των μελών των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών που θα δραστηριοποιηθούν, καθώς και για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης και μισθοδοσίας θηροφυλάκων και επιστημονικών συνεργατών που συμμετέχουν στην επίβλεψη των συνεργείων.

Πηγή: Realnews

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X