Κοινωνία

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Παράταση προφυλάκισης του 49χρονου κατηγορούμενου ζητά ο Ανακριτής

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Παράταση προφυλάκισης του 49χρονου κατηγορούμενου ζητά ο Ανακριτής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της προσωρινής κράτησης του 49χρονου, που κατηγορείται για την μεγάλη κλοπή πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, ζητά προς το δικαστικό συμβούλιο ο 6ος Τακτικός Ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο ανακριτής ζητά την παράταση της προφυλάκισης του ελαιοχρωματιστή, ο οποίος συμπληρώνει έξι μήνες υπό κράτηση, για την υπόθεση κλοπής τριών πινάκων μεγάλης αξίας πινάκων και ο οποίος είχε ομολογήσει την πράξη του μπροστά στον Ανακριτή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο σταθμός, ο ανακριτής αιτήθηκε παράλληλα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα του, την αποσαφήνιση με ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης που αποδίδεται στον ελαιοχρωματιστή.

Πλέον, ο 49χρονος κατηγορείται για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής αξίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα σε δημόσιο οίκημα, άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που συνιστά κακούργημα.

Όπως αναφέρει ο σταθμός, η αρχική κατηγορία που του είχε απαγγελθεί δεν είχε προσδιορίσει ότι η πράξη του στρεφόταν κατά ΝΠΔΔ και έτσι η ποινή που προβλεπόταν, εφόσον κρινόταν ένοχος, ήταν αυτή της κάθειρξης έως 10 ετών.

Εφόσον κριθεί ένοχος ο 49χρονος, με την αποσαφήνιση της πράξης στην οποία προέβη η Εισαγγελία, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.

Το χρονικό

Το 2012, ο 49χρονος είχε κλέψει από την Εθνική Πινακοθήκη πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν αλλά και ένα σχέδιο σε χαρτί.

Το έργο του Πικάσο είχε τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι» και το είχε δωριστεί ο καλλιτέχνης στον ελληνικό λαό το 1949 ως φόρο τιμής για την προσφορά των Ελλήνων στην αντίσταση κατά του ναζισμού.

Είχε αφαιρέσει επίσης τον πίνακα του Πιτ Μοντριάν «Ο Ανεμόμυλος Στάμερ» και ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Με το τελευταίο έργο μάλιστα, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, είχε σκουπίσει αίματα από τραύμα στο χέρι του τη νύχτα της κλοπής και εν συνεχεία το πέταξε στη λεκάνη της τουαλέτας του πιστεύοντας πως έχει καταστραφεί.

Τα δύο από τα τρία έργα που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου, έχουν ήδη επιστραφεί στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X