Κοινωνία

Κόντρα πολλών Ρίχτερ μεταξύ σεισμολόγων

Κόντρα πολλών Ρίχτερ μεταξύ σεισμολόγων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου έγινε χωρίς την παρουσία του σεισμολόγου Γιώργου Χουλιάρα, που έχει αποκλεισθεί από αυτήν, παρότι είναι 20μελής και όχι ολιγομελής. Και δεν είναι η πρώτη κόντρα μεταξύ καθηγητών του Πανεπιστημίου στο χώρο της σεισμολογίας.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει τελικά η αντίληψη ότι τις κρίσιμες στιγμές «πολλών Ρίχτερ», κανείς δεν περισσεύει!

Ο κ. Χουλιάρας αποδίδει τον αποκλεισμό του από την σύσκεψη για τους σεισμούς, στο γεγονός ότι τον έχουν μηνύσει τόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, όσο και ο πρόεδρος της ανωτέρω επιτροπής, επειδή δημοσίευσε πέρσι απόρρητο έγγραφο στο Facebook. Όμως ο κ. Χουλιάρας είχε δημοσιεύει στο Facebook μόνον το ότι θα συνεδρίαζε η επιτροπή. Η συνεδρίαση είναι απόρρητη, θεωρούσε προφανώς πως δεν μπορεί να είναι απόρρητο το γεγονός ότι αυτή συνεδριάζει.

Στο παρελθόν λόγω άλλης κόντρας είχε αποκλεισθεί από την επιτροπή και ο καθηγητής Άκης Τσελέντης. Ο επίσης καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε δημοσίως ζητήσει την παραίτηση του κ. Τσελέντη το 2020, επειδή όπως υποστήριζε, ο δεύτερος είχε δηλώσει ψευδή χρονολογία γέννησης, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις για υποψηφιότητα.

Πόλεμος αναρτήσεων

Συγκεκριμένα, για την θέση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο υποψήφιος πρέπει να είναι νεότερος των 64 ετών και σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο Άκης Τσελέντης αφαίρεσε τρία έτη από την ηλικία του. «Η αλλαγή ηλικίας νομικά δε γίνεται δεκτή. Αλλά ούτε με την κοινή λογική στέκει. Γιατί αν ισχύει, μπήκες στο πανεπιστήμιο 15-16 χρόνων! Συνεπώς, φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση τα μέλη της επιτροπής».

»Θα μου πεις ότι ο υφυπουργός Έρευνας κ. Χρίστος Δήμας συγκρότησε, όλως τυχαίως, μια πολύ φιλική επιτροπή. Όλως τυχαίως ο φίλος σου ο κ. Π. Βαρώτσος, που μαζί κάνετε τις προγνώσεις επί 30 χρόνια, όλως τυχαίως ο κ. Κώστας Συνολάκης επιστημονικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Και άλλοι… Για να κρατήσεις την αξιοπρέπειά σου, για να κρατήσουν και οι άλλοι τη δική τους, σε προτρέπω να δηλώσεις παραίτηση από υποψήφιος», έγραφε ο κ. Παπαδόπουλος πέρσι.

Ο κ. Τσελέντης τότε είχε απαντήσει: «Εδώ και καιρό δέχομαι ενορχηστρωμένες επιθέσεις από συγκεκριμένη, κλίκα με αιχμή πρώην συνάδελφο και νυν συνταξιούχο. Δεν δίστασε μάλιστα αυτός παραμονές της εκλογής του νέου διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, όπου τυχαίνει να είμαι υποψήφιος, να ζητήσει με δημοσίευση την παραίτηση μου – προς όφελος φυσικά άλλου υποψηφίου που προφανώς τον υποκινεί – με το πρόσχημα δήθεν πλαστής εκ μέρους μου κατάθεσης δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την ηλικία μου… Επειδή αυτή τη φορά το ψέμα και η δολιότητα ξεπέρασαν τα όρια δηλώνω ότι κινούμαι ήδη νομικά εναντίον αυτού αλλά και όσων με άτιμους τρόπους προσπαθούν να πλήξουν το κύρος, την ηθική και την επιστημονική μου υπόσταση.»

Οι προηγούμενες κόντρες

Τον περασμένο Ιανουάριο ξέσπασε και άλλη κόντρα, αυτή τη φορά μεταξύ του Άκη Τσελέντη, που τελικά εξελέγη διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και του Γεράσιμου Χουλιάρα. H διαφωνία αφορούσε στον σεισμό που είχε γίνει τότε στη Ζάκυνθο. Ο κ. Τσελέντης είχε αναρτήσει κείμενο στο οποίο έλεγε «Οι φίλοι μου Ζακυνθινοί δεν πρέπει να ανησυχούν παρότι θα νιώσουν αρκετούς μετασεισμούς απόψε.. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καθότι εντάσσεται στη συνήθη, αυξημένη τον τελευταίο καιρό, δραστηριότητα της περιοχής».

Ο κ. Χουλιάρας είχε σχολιάσει την ανάρτηση αναφέροντας μετατοπίσεις επικέντρων και ρηγμάτων κατά εφτά χιλιόμετρα προσθέτοντας «Δεν είναι κουκκίδες οι σεισμοί, προσπαθώ κι εγώ να εξηγήσω στον κόσμο».

Εν συνεχεία ο κ. Τσελέντης διέγραψε από φίλο τον κ. Χουλιάρα και εκείνος ανήρτησε το εξής κείμενο:

«Εγώ δημόσιες και βιαστικές εκτιμήσεις με σκοπό την δημοσιότητα και τις δημόσιες σχέσεις δεν αναρτώ, συνεχίζω την δουλειά μου και δεν έχω να αλλάξω τίποτα ούτε με απασχολεί το σημερινό πρόβλημα που προέκυψε στον Άκη, δικός του είναι ο λογαριασμός και τον κάνει ότι θέλει με τους φίλους, συντοπίτες, πολιτικούς και ψηφοφόρους του, καλή του συνέχεια», αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας στην ανάρτησή του. Ο κ. Τσελέντης τότε είχε απαντήσει ότι δεν έγινε επίτηδες η διαγραφή, αλλά ήταν “πρωτοβουλία” του λογισμικού του Facebook.

Όμως οι δύο επιστήμονες είχαν και άλλες, ίσως πολιτικές, διαφωνίες. Όταν ο κ. Τσελέντης ανήρτησε εκτιμήσεις για το σεισμό στην Κεφαλλονιά ανέφερε μετά επαίνων ότι του τηλεφώνησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο σεισμολόγος έπλεξε το εγκώμιο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας:

«Για το εντυπωσιακό αίσθημα ευθύνης που έδειξε και για το ότι ήταν από τους βασικούς συντάκτες του νόμου περί πολιτικής προστασίας που απέκτησε η Ελλάδα». Ο κ. Χουλιάρας είχε αντιγράψει και αναρτήσει αυτό το κείμενο γράφοντας: «Ασχολίαστο».

Πηγή: slpress.gr/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X