Κοινωνία

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» ΕΦΕΤ! Μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» ΕΦΕΤ! Μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον κορονοϊό. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος και θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής! Ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει, με όλους τους τρόπους, ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων, ούτε και από το πεπτικό σύστημα.

Ο ΕΦΕΤ καλεί από την πλευρά του τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή και σημειώνει πως αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους, αν τα πιάσει με βρώμικα χέρια ή αν τα εκθέσει σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή φτερνίζεται.

Κορονοϊός: Δεν υπάρχει ένδειξη πως μεταδίδεται μέσω τροφίμων λέει ο ΕΦΕΤ

Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 και δεν έχουν υπάρξει έως σήμερα αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων. Σύμφωνα με την δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν.

«Αόρατος» εφιάλτης ο κοροναϊός! Κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα αντιστοιχεί σε άλλα 10!

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR), επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί άνθρωποι με τον νέο τύπο κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Δεν υπάρχουν, επίσης, γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορονοϊούς που οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι, παρόλα αυτά, δυνατή μέσω μολύνσεων από τις αποχρέμψεις. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορονοϊών στο περιβάλλον.

“Αποκλείεται”

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ΑΝSES), με την έως σήμερα γνώση, αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού. Κατ’ αναλογία με άλλους γνωστούς κορονοϊούς, αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.

Ο “δεκάλογος” κατά του κορονοϊού: Πρακτικές συμβουλές, σημαντικές αλήθειες και οι τρόποι προφύλαξης από τον κορονοϊό από έναν κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, Μ. Κέλλη.

Κορονοϊός και τρόφιμα: Ενημέρωση για τους καταναλωτές

Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσω των τροφίμων ή/και εισαγόμενων προϊόντων, υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.

Κοροναϊός και… τεχνολογία! Έτσι καθαρίζουμε σωστά κινητά και laptop! video

Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορονοϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X