Επιλογές

Κρήτη: Φτιάχνουν ζωοτροφές από σκουπίδια πολυτελών ξενοδοχείων!

Κρήτη: Φτιάχνουν ζωοτροφές από σκουπίδια πολυτελών ξενοδοχείων!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε και μάλιστα με θετικό… πρόσημο η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας στην Κρήτη, η οποία μετατρέπει τροφικά υπολείμματα ξενοδοχείων σε ζωοτροφές.

Τον ένα τόνο φτάνουν τα τροφικά υπολείμματα μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού που καθημερινά τίθενται σε επεξεργασία στην πιλοτική μονάδα του επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα» και μετατρέπονται σε ζωοτροφές.

Το πρόγραμμα στην Κρήτη

Η λειτουργία της μονάδας εντάσσεται στο πρόγραμμα Life F4F «Τροφή από Τρόφιμα», χρηματοδοτείται από την ΕΕ και καθημερινά υπόκεινται σε επεξεργασία περίπου 1 τόνος τροφικών υπολειμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) τα πρώτα αποτελέσματα της πιλοτικής μονάδας του προγράμματος είναι ικανοποιητικά, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα, εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που σχεδιάζεται στην περιοχή, ένα Πάρκο που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα, διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Σε αυτό το στάδιο, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα ξενοδοχεία Creta Maris, Galaxy, Atlantis και Olive Green.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 για τις ζωοτροφές

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 ευρώ και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X