Θέμα

Κρήτη -Πυρκαγιά στην Ιεράπετρα: «Μάχη» με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους – Ένας τραυματίας από τη φωτιά – Καίγονται τα πρώτα σπίτια -Επιχειρούν ελικόπτερα, που έφτασαν όμως με καθυστέρηση

Κρήτη -Πυρκαγιά στην Ιεράπετρα: «Μάχη» με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους – Ένας τραυματίας από τη φωτιά – Καίγονται τα πρώτα σπίτια -Επιχειρούν ελικόπτερα, που έφτασαν όμως με καθυστέρηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κρήτη -Πυρκαγιά στην Ιεράπετρα: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιχειρούν ελικόπτερα, που έφτασαν όμως με καθυστέρηση, καθώς ξεκίνησαν από την Αθήνα, αφού τα εναέρια μέσα προβλέπονται να εγκατασταθούν στην Κρήτη την 1η Ιουνίου. Μαίνεται η φωτιά στο Λασίθι η οποία έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματιστεί ένα άτομο.

Σύμφωνα με το radiolasithi.gr, το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε σήμερα στις 06:00 κοντά στα Σχινοκάψαλα βόρεια του παραθαλάσσιου οικισμού του Μαύρου Κολύμπου στον δήμο Ιεράπετρας στο Λασίθι.

Μήνυμα του 112 έχει σταλεί στους κατοίκους τεσσάρων οικισμών για να εγκαταλείψουν προληπτικά την περιοχή τους.

Πρόκειται για τους οικισμούς Αχλιά, Αγία Φωτιά, Γαλήνη και Μάυρος Κόλυμπος στον δήμο Ιεράπετρας. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη απομακρυνθείτε προς Κουτσουρά», αναφέρεται στο πρώτο μήνυμα του 112.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Μαύρο Κόλυμπο απομακρυνθείτε προς Κουτσουρά», αναφέρεται στο δεύτερο μήνυμα του 112.

Μέχρι στιγμής για την κατάσβεση της φωτιάς στον Μαύρο Κόλυμπο επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιχειρούν ελικόπτερα, που έφτασαν όμως με καθυστέρηση, καθώς ξεκίνησαν από την Αθήνα, αφού τα εναέρια μέσα προβλέπονται να εγκατασταθούν στην Κρήτη την 1η Ιουνίου.

Ο οικισμός Μαύρος Κόλυμπος προς το παρόν φαίνεται να μην είναι σε άμεσο κίνδυνο, ωστόσο ισχύει η οδηγία της εκκένωσης καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου σε βορειοδυτικό. Η φωτιά φαίνεται να κινείται πλέον δυτικά, με κατεύθυνση προς Κουτσουρά, όπου όμως εκεί υπάρχει ένας σημαντικός δασικός πνεύμονας.

Εντυπωσιακό βέβαια είναι το γεγονός ότι και η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα, ξανά, στις Μάλλες αποτελεί αναζωπύρωση της φωτιάς της Κυριακής πάνω από το Μοναστήρι της Εξακουστής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναζωπύρωση οφείλεται σε κορμό δέντρου μέσα στη χωματερή που σιγόκαιγε. Η φωτιά ανάμεσα στα θερμοκήπια που εκδηλώθηκε ως τρίτη εστία στην περιοχή αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους ίδιους τους καλλιεργητές που ήθελαν να σώσουν τις εγκαταστάσεις τους. Να σημειωθεί ότι το Λασίθι φέτος είναι κυριολεκτικά μια βραδυφλεγής βόμβα καθώς η Πυροσβεστική πιστεύει ότι δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε, κατά τον οποίο ελάχιστα χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στην περιοχή.

Ρίψεις νερού από ελικόπτερα και εκκενώσεις οικισμών

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Σχινοκαψάλων και του Ορεινού, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων κινδυνεύουν να καούν ακόμη και σπίτια. Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα που ήρθαν από την Αθήνα, ωστόσο η κατάσβεση λόγω των ανέμων καθίσταται δυσχερής.

Ο βόρειος άνεμος ενισχύει το μέτωπο από τα Σχινοκάψαλα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά προς τη θάλασσα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ ήδη έχει ηχήσει το 112 για την εκκένωση οικισμών καθώς παρόλο που η φωτιά είναι μέσα σε χαράδρα εκτιμάται ότι είναι εύκολο να ξεφύγει και να φτάσει στα σπίτια.

Ήδη οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγιά Φωτιά, Γαλήνη και Κουτσουρά έχει δοθεί σύσταση να εκκενωθούν, ενώ στο σημείο συνδράμουν, εκτός από δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα δύο ελικόπτερα που ήρθαν από την Αθήνα, η Αστυνομία αλλά και εθελοντές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X