Κοινωνία

Lockdown: Τα μέτρα που θα μας «συντροφεύουν» το καλοκαίρι

Lockdown: Τα μέτρα που θα μας «συντροφεύουν» το καλοκαίρι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά την τρίτη εβδομάδα της μετα-lockdown εποχής, φαίνεται ότι η άρση των περιορισμών δεν έχει μέχρι στιγμής αρνητικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική εικόνα.

Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες της χώρας μας είναι πως για να συνεχίσουμε έχουμε ένα καλοκαίρι όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα πρέπει να τηρούμε στο έπακρο τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ ακόμα, καθώς ένα και μόνο λάθος μπορεί να αποβεί «μοιραίο» και να καταστρέψει όλα όσα χτίζαμε τόσους μήνες.

Lockdown: Με 2 μέτρα όλο το καλοκαίρι

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το θέμα του τέταρτου κύματος της πανδημίας δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ακόμα.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έχουμε καλούς αριθμούς στα κρούσματα και στις εισαγωγές, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η καμπύλη πέφτει πιο γρήγορα. Παράλληλα όμως, ο κ. Γώγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως «είναι μια ευαίσθητη περίοδος, από αυτή θα εξαρτηθεί ο χειμώνας».

Τα μέτρα που θα μας «συντροφεύουν» το καλοκαίρι

Στο ίδιο πλαίσιο εξήγησε πως κάποια μέτρα δεν αναμένεται να αρθούν σύντομα.

Συγκεκριμένα, είπε πως και αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε τις προστατευτικές μάσκες, οι οποίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Μάλιστα, ερωτηθείς αν και πότε μπορούμε να «πετάξουμε» τις μάσκες είπε πως αυτό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή, αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσίας, στους εξωτερικούς χώρους.

Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα. «Καλό είναι να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας, ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος εξήγησε πως θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις όταν βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες.

Η ινδική μετάλλαξη ανατρέπει τα πάντα

Σε επικίνδυνη καμπή βρίσκεται η Βρετανία καθώς η έξαρση της ινδικής μετάλλαξης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την άρση του lockdown στις 21 Ιουνίου.

Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως είναι πολύ ανθεκτική, για αυτό και επισπεύδεται η διαδικασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο κατά 50% μπορούν τα εμβόλια να προστατεύσουν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει τη χώρα μας, καθώς μεγάλος μέρος τουριστών αναμένεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παραθέτει η Guardian, η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία.

Πιστεύεται ότι είναι από τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, με τα εμβόλια Covid να δείχνουν κάποια μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτής, ειδικά μετά από μόνο μία δόση.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους έχουν προειδοποιήσει ότι ένα τρίτο κύμα μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη. Προς το παρόν, έως και τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι προέρχονται από αυτήν την παραλλαγή.

Κι ενώ η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων στη Βρετανία, αλλά και σε όλες τις χώρες που έχουν χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας τους, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, η προστασία που έχουν απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη είναι μικρότερη.

Δεν πετάμε μάσκες το καλοκαίρι – Νομοτέλεια 4ο κύμα από φθινόπωρο

«Ψευδοπρόβλημα» χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης καθώς όπως είπε ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και οι μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

Κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα.

Ο κ. Παυλάκης για τον εμβολιασμό παιδιών, είπε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι.

«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».

Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X