Κοινωνία

Μάνδρα ο τόπος της καταστροφής και των ξεχασμένων από το κράτος

Μάνδρα ο τόπος της καταστροφής και των ξεχασμένων από το κράτος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία αναζήτηση στο Google για τη Μάνδρα Αττικής θα σε οδηγήσει κατά βάση σε εικόνες καταστροφής. Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα, σπίτια που έχουν παραδοθεί στη λάσπη ή έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Άνθρωποι με αγωνία στο βλέμμα που προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους, τους αγαπημένους και τις περιουσίες τους. Ένα δράμα σε επανάληψη.

Οι φυσικές καταστροφές όμως είναι μόνον ένα κομμάτι του παζλ που συμπληρώνει τη «σκοτεινή πλευρά της Αττικής».

Εκτός αυτών, οι κάτοικοι της Μάνδρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής έχουν να αντιμετωπίσουν φτώχια, υψηλότατα επίπεδα ανεργίας, εγκληματικότητα, αδυναμία ή αδιαφορία της πολιτείας για τη διαχείριση περιθωριοποιημένων πληθυσμιακών ομάδων και φυσικά τη δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής που εκμεταλλεύτηκε όλα τα παραπάνω.

Η οικονομική κρίση και η αποβιομηχάνιση

Η Δυτική Αττική ήταν από εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από όλες στη χώρα κατά την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από την απογραφή του 2011, τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούσαν το 20% και κατά τόπους (στον Ασπρόπυργο για παράδειγμα) έφταναν ως και το 30%. Με την πορεία των μνημονιακών πολιτικών και της αποβιομηχανοποίησης της περιοχής η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο.

Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
Eurokinissi

Η Δυτική Αττική αφέθηκε ολοκληρωτικά στη μοίρα της από το ελληνικό κράτος. Οι κάτοικοι της έπρεπε να στραφούν ο ένας στον άλλον προκειμένου να στήσουν δίκτυα υποστήριξης και αλληλεγγύης. Τα δίκτυα βασίστηκαν πάνω σε μία «αίσθηση κοινότητας» που ούτως ή άλλως υπήρχε αλλά στα δύσκολα ισχυροποιήθηκε. Δυστυχώς όμως δεν αρκούσαν.

Τα επόμενα χρόνια όμως η Δυτική Αττική έμελλε να γίνει τόπος δύο πολύ μεγάλων φυσικών καταστροφών. Η Μάνδρα έδωσε το όνομά της σε μία εξ αυτών.

Η τραγωδία του 2017 

Πρώτα από όλα φυσικά στο μυαλό όλων έρχονται οι μεγάλες πλημμύρες του 2017. Ήταν οι πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου όταν μετά από μία πολύ ισχυρή κακοκαιρία (το βαρομετρικό χαμηλό Ευρυδίκη) εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Μαγούλα, την Ελευσίνα αλλά κυρίως τη Νέα Πέραμο και φυσικά τη Μάνδρα.

Η παλαιά εθνική οδός είχε γίνει κυριολεκτικά ένα ποτάμι και τα νερά κινούνταν ορμητικά μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Ο απολογισμός της καταστροφής ήταν τραγικός. Οι τεράστιες υλικές καταστροφές σε όλη την περιοχή μπήκαν σε δεύτερη μοίρα καθώς 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί εξ αυτών επιβάτες αυτοκινήτων τα οποία παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Με κριτήριο των αριθμό των νεκρών, αυτή ήταν η τρίτη πιο καταστροφική πλημμύρα που συνέβη ποτέ στην Ελλάδα.

Πλημμύρες στη Μάνδρα
Eurokinissi

Στις αυτοψίες που έγιναν στην περιοχή εντοπίστηκαν 1064 καταστροφές κτηρίων (περίπου 800 εξ αυτών κατοικιών). Άλλες 448 καταστροφές κτηρίων υπήρξαν σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα. Επρόκειτο ξεκάθαρα για μία καταστροφή πολύ μεγάλων διαστάσεων για την πολύπαθη Δυτική Αττική.

Τα αίτια της τραγωδίας ήταν ένας συνδυασμός ενός ακραίου φυσικού φαινομένου, ολιγωρίας των αρμοδίων και φυσικά κακοτεχνιών. Όπως καταδεικνύεται από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος το νερό ακολούθησε τη φυσική δίοδο που θα είχε κανονικά, αν δηλαδή έλειπε από την περιοχή η ανθρώπινη παρέμβαση.

«Από τη μία προκύπτει ότι υπάρχει μια σειρά αυθαίρετων ανθρώπινων παρεμβάσεων εντός της κοίτης των ρεμάτων, ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων (είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού / συντήρησης) ή και πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης οδοποιίας σε κάποιες περιοχές, παράγοντες που επέτειναν την καταστροφή», διαβάζουμε σε έρευνα που έγινε λίγο καιρό μετά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Η Μάνδρα μπροστά σε μία νέα καταστροφή

Περίπου 6 χρόνια μετά την τεράστια καταστροφή του 2017, η Μάνδρα και η Δυτική Αττική βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Ένα τεράστιο μέτωπο πυρκαγιάς έχει πλήξει την ευρύτερη περιοχή με οικισμούς να εκκενώνονται την Τρίτη και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να το οριοθετήσουν.

Πυρκαγιά στη Μάνδρα
Η επόμενη μέρα στη Μάνδρα | Eurokinissi

Όσοι επέστρεψαν σήμερα στις περιουσίες τους στη Μάνδρα βρήκαν καμένα σπίτια, αυτοκίνητα, ζώα και δέντρα. Οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν για ακόμα μία φορά στιγμές αγωνίες με την πυρκαγιά να κατακαίει ακόμα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκτάσεις στη γύρω περιοχή.

«Σε καταραμένο τόπο, Μάη μήνα βρέχει», λέει γλαφυρά μία παροιμία. Επειδή όμως καταραμένοι τόποι δεν υπάρχουν, είναι επιτέλους ο καιρός να στραφεί η προσοχή στην πολύπαθη Δυτική Αττική, να στηριχθούν ουσιαστικά οι κάτοικοι της Μάνδρας, μίας περιοχής που ούτως ή άλλως είναι βαρύνουσας σημασίας για όλο το Λεκανοπέδιο.

ΠΗΓΉ: READER.GR

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X