Θέμα

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Μάνδρα: Που στρέφονται οι έρευνες – Τον εκτέλεσαν όταν δεν είχε φύλαξη

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Μάνδρα: Που στρέφονται οι έρευνες – Τον εκτέλεσαν όταν δεν είχε φύλαξη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καλά υπολογισμένο και σχεδιασμένο ήταν το δολοφονικό χτύπημα κατά του 59χρονου Χρήστου Γιαλιά, του επιχειρηματία που έπεσε νεκρός το απόγευμα της Τετάρτης στη Μάνδρα.

Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα θανάτου στον επιχειρηματία γαζώνοντας με σφαίρες το ΙΧ όπου επέβαινε, ενώ στη συνέχεια το πυρπόλησαν, με αποτέλεσμα το θύμα να απανθρακωθεί.

Η δολοφονία σημειώθηκε λίγο μετά τις 18:30, στην οδό Αγίας Αικατερίνης, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του θύματος. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της επίθεσης, το αυτοκίνητο είχε παραδοθεί στις φλόγες και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Είχε φύλαξη και σκοπιά έξω από το σπίτι του

Νεότερες πληροφορίες δείχνουν πως οι δράστες που εκτέλεσαν με τουλάχιστον 18 σφαίρες τον Χρήστο Γιαλιά είχαν μελετήσει κάθε του κίνηση, αφού ο 59χρονος επιχειρηματίας συνήθιζε να κυκλοφορεί πάντοτε με την προσωπική του φύλαξη, ενώ και στο σπίτι του υπήρχε σκοπιά, καθώς και τέσσερα θωρακισμένα αυτοκίνητα.



Το χτύπημα, ωστόσο, έγινε σε μια ώρα κατά την οποία ο 59χρονος ήταν ολομόναχος επιστρέφοντας από το γραφείο του. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δράστες φαίνεται να αιφνιδίασαν τον επιχειρηματία από την πίσω δεξιά του ΙΧ και να τον γάζωσαν με τα καλάσνικοφ, προτού βάλουν φωτιά στο ΙΧ και εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες έφυγε από την επιχείρηση του, ενώ πίσω του, σε απόσταση, ακολουθούσε και ένας φίλος του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν γύρω από το όχημα 18 κάλυκες, ενώ το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω διερεύνηση.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης της Πυροσβεστικής, στην οποία συμμετείχαν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα, εντοπίστηκε μέσα στο όχημα απανθρακωμένη η σορός του 59χρονου, καθώς και ένα καμένο καλάσνικοφ, που εκτιμάται πως ήταν των δραστών και το πέταξαν μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητο για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Ο 59χρονος ήταν γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής, με κύρια απασχόληση το εμπόριο κρεάτων, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος ποδοσφαιρικών ομάδων. Σημειώνεται πως το 2018 είχε δολοφονηθεί από ληστές -οι οποίοι συνελήφθησαν- έξω από το σπίτι της στην ίδια περιοχή η πρώην σύζυγος του θύματος. Σύμφωνα όμως με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι δύο υποθέσεις δεν φαίνεται να συνδέονται.



Τι εξετάζει το Ανθρωποκτονιών

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση της εν ψυχρώ δολοφονίας του 59χρονου επιχειρηματία στρέφονται σε προσωπικές και επαγγελματικές διαφορές που μπορεί να είχε. Ο 59χρονος ήταν γνώριμος των Αρχών, καθώς στο παρελθόν είχε συλληφθεί για όπλα και ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Ο επιχειρηματίας εκτός από την ενασχόληση του με την εμπορία κρεάτων ήταν και ποδοσφαιρικός παράγοντας καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος σε 3 ομάδες.

Η μαφιόζικη εκτέλεση σε βάρος του και οι κινήσεις των δολοφόνων που δεν αρκέστηκαν μόνο στο να τον σκοτώσουν και να πετύχουν τον στόχο τους αλλά πυρπόλησαν και το αυτοκίνητο του ενώ το θύμα βρισκόταν στη θέση του οδηγού δείχνουν μεγάλο μένος και οδηγούν τις έρευνες του Ανθρωποκτονιών στο σενάριο των «ανοιχτών λογαριασμών» ή «ανοιγμάτων» του θύματος που ενοχλούσαν κάποιους.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, φαίνεται πως το θύμα της επίθεσης δεν είχε επαφές ούτε με άτομα της νύχτας, ούτε με πρόσωπα της λεγόμενης Greek mafia.

«Δεν ήταν μαζί του ο σωματοφύλακας που είχε»

Την ίδια ώρα, κάτοικος της περιοχής ο οποίος άκουσε τους πυροβολισμούς, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε λόγο και για ένα «ύποπτο» μαύρο ΙΧ το οποίο φέρεται να πέρασε με μεγάλη ταχύτητα κοντά από το σημείο της εκτέλεσης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί αν το όχημα αυτό συνδέεται με τη δολοφονία.

«Ένα μαύρο αυτοκίνητο, μπήκε μέσα στο στενό το δικό μας. Κάποια στιγμή, πριν γίνει η δολοφονία. Δίχως να κορνάρει, έφυγε αστραπιαία», είπε ο αυτήκοος μάρτυρας και περιέγραψε τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν μετά τον πρώτο πυροβολισμό.

«Εγώ δούλευα και ακούω πυροβολισμούς από πολυβόλο όπλο. Πρέπει να ήταν γύρω στους 15. Τέσσερις, μετά από δέκα δευτερόλεπτα περίπου, 2-3 πιστολιές, ‘μπαμ-μπαμ-μπαμ’. Από ο, τι αποδείχθηκε ήταν η χαριστική βολή. Την Πυροσβεστική άκουσα και ανέβηκα πάνω στο ελενίτ και είδα φλόγα. Λέω ‘κάτι έγινε σοβαρό».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το θύμα κυκλοφορούσε συνήθως με άτομα της προσωπικής του ασφάλειας τα οποία, ωστόσο, χθες δεν τον συνόδευαν στη μοιραία διαδρομή.

«Το θύμα συνήθως πέρναγε με το αμάξι κοντά σε εμένα, πάνω-κάτω. Είχε σωματοφύλακα, την ημέρα εκείνη όμως δεν ήταν ο σωματοφύλακας. Το οποίο το γνωρίζω αλλά δεν ξέρω γιατί» κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X