Κοινωνία

Μείωση ωραρίου: Στις 8 το βράδυ θα κλείνουν τα καταστήματα

Μείωση ωραρίου: Στις 8 το βράδυ θα κλείνουν τα καταστήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται το ωράριο στα καταστήματα. Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Νίκος Στραβελάκης, θα τεθεί επί τάπητος οριζόντια νομοθετική ρύθμιση για να κλείνουν τα καταστήματα μια ώρα νωρίτερα από το κανονικό ωράριο. «Θα κλείνουν στις 20:00 και αν κάποιος εμπορικός σύλλογος αποφασίσει ότι θέλει στις 19:00 θα υπάρχει δυνατότητα με ανώτατο όριο το 20:00» σημείωσε ο Νίκος Στραβελάκης.

Δεν αναμένονται να γίνουν σήμερα οι ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη. Ξεκινά διαβούλευση και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση είναι ανοικτή να ακούσει προτάσεις από φορείς της αγοράς για περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά τις 20:00, θα παρέχεται, ωστόσο, η δυνατότητα όποιος επιθυμεί, να μπορεί να κλείνει νωρίτερα την επιχείρησή του, κάτι που θα αποφασίσουν οι εμπορικοί σύλλογοι.

Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Παντελή Φιλιππίδη, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, με τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί, αλλά να έχουν συνεχές ωράριο -να μην κλείνουν δηλαδή το μεσημέρι- και να κατεβάζουν ρολά νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει τώρα. Οπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5% με 7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους. Συγκεκριμένα το ωράριο θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Φιλιππίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των μισθών ή του προσωπικού, αφού όπως είπε, «η αγορά δουλεύει 45 ώρες και οι εργαζόμενοι πληρώνονται για 40, συνεπώς και δεν θα επηρεαστεί ο μισθός τους», ενώ είπε ότι, τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης είναι μικρά, οικογενειακά και δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Σε σχόλιο σχετικά με την εναλλακτική για αγορές από τα μεγάλα καταστήματα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι, «θα κριθούμε όλοι και οι πολυεθνικές και τα mall σε αυτήν την κρίση».

Το μέτρο, αν τελικά τεθεί σε εφαρμογή και στα σούπερ μάρκετ, θα αφορά μια ώρα στην αρχή του ωραρίου και μια στη λήξη, δηλαδή θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, αντί για 8 το πρωί με 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X