Κοινωνία

Μπελάδες της κυβέρνησης με το κυνήγι και το ψάρεμα

Μπελάδες της κυβέρνησης με το κυνήγι και το ψάρεμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η απαγόρευση σε κυνήγι και ψάρεμα, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στην παράταση του lockdown.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισαν ότι το κυνήγι και το ψάρεμα απαγορεύονται (ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΌ ΨΆΡΕΜΑ).

Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και ο Νίκος Χαρδαλιάς από τη μία ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, πως σε όλη την διάρκεια του lockdown απαγορεύεται το ψάρεμα και το κυνήγι, από την άλλη είπε πως θα παραταθεί η ισχύς στις άδειες για το κυνήγι, καθώς ορισμένοι πολίτες τις έχουν ανανεώσει πριν το lockdown, με αποτέλεσμα να έχουν ξοδέψει χρήματα και να μην τις έχουν χρησιμοποιήσει.

Έτσι, ανακοίνωσε πως «δρομολογείται να ενισχυθεί η ισχύς των αδειών για το κυνήγι και να δοθεί παράταση ενός χρόνου».

Οι αντιδράσεις για το κυνήγι

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κυνηγών σχετικά με την απαγόρευση θήρας, που τους απαγορεύει να βγαίνουν για κυνήγι κατά την περίοδο του lockdown.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος κυνηγετικής ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι το κυνήγι θεωρείται αθλητική δραστηριότητα και είναι αναγνωρισμένο από το νομικό πλαίσιο.

«Το κυνήγι είναι άθλημα, πιστοποιείται και ελέγχεται».

Αυτή είναι και η μεγάλη του διαφορά με το ψάρεμα, όπως είπε ο κ. Σταθόπουλος, το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί και ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει να ψαρέψει.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχει λογική στην απαγόρευση του κυνηγιού, όταν οι ορειβάτες μπορούν να πάνε στο βουνό ή επιτρέπεται η άθληση στην εξοχή.

Διευκρινήσεις έδωσε λίγο αργότερα ο Χαράλαμπος Γώγος τόσο για το κυνήγι όσο και για το ψάρεμα αλλά και για το μπάνιο στη θάλασσα.

Ο καθηγητής ανέφερε πως επιτρέπεται το μπάνιο στην παραλία, αλλά για όσους μένουν κοντά στη θάλασσα και μόνο. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση… χιλιομέτρων για μια βουτιά στέλνοντας τον κωδικό για άθληση στο 13033, όπως πιστεύουν κάποιοι.

Όσον αφορά την απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος, ο κύριος Γώγος ανέφερε πως επρόκειτο για… είδος εκδρομής, καθώς οι άνθρωποι πηγαίνουν με παρέες και «δεν είναι ένα είδος άσκησης, είναι ένα είδος εκδήλωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Κυνηγοί και ερασιτέχνες αλιείς ζητούν να τους επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα κατά τη διάρκεια του lockdown

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Νεάπολης Οροπεδίου Λασιθίου και Σητείας, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες που επιχειρούν να αποδείξουν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του κυνηγιού στο βουνό, καθώς το κυνήγι για λόγους ασφαλείας, δε γίνεται με τους κυνηγούς να βρίσκονται ο ένας κοντά στον άλλον.

Υποστηρίζουν επίσης ότι, το κυνήγι είναι όπως πολλά άλλα, ένα σπορ-χόμπι, που δεν διαφέρει από το τρέξιμο, την ορειβασία η την ποδηλασία.

«Ενημερώνουμε τα μέλη των Συλλόγων μας, πως όλοι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του Νομού Λασιθίου ενωμένοι και ο καθένας ξεχωριστά, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, για να βρεθεί λύση και να επιτρέπεται η μετακίνηση μας στην ύπαιθρο για κυνήγι. Επισημαίνουμε επίσης, πως περιμένουμε απάντηση σχετικά με την ένταξη του κυνηγιού σε κάποια από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, καθώς στο ΦΕΚ με τα μέτρα, δεν διευκρινίζεται, και μέχρι να γίνει αυτό, σεβόμαστε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους, οι 5 Κυνηγετικοί Σύλλογοι του Νομού Λασιθίου.

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ώστε να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα στο κυνήγι κατά την περίοδο του lockdown ζητά η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με επιστολή του Προέδρου της Νίκου Παπαγρηγορίου.

«Η θήρα», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Παπαγρηγορίου, «αποτελεί μοναχική δραστηριότητα, που ασκείται σε όρη και πεδιάδες μακριά από τον αστικό ιστό και χωρίς κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους αφού αυτό επιτάσσει και η ασφαλής χρήση του όπλου».

«Το κυνήγι έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως διαχειριστικό μέτρο και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από την Κυνηγετική οικογένεια να συνδράμει καταλυτικά τόσο για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και η λύσσα όσο και στον περιορισμό του πληθυσμού του αγριόχοιρου, που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μόλις πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση νομοθέτησε ειδικές διατάξεις προς άρση περιορισμών θήρας, δηλαδή επέτρεψε την θήρα του αγριόχοιρου εκτός κυνηγετικής περιόδου ακόμη και εντός καταφυγίων άγριας ζωής. Η απαγόρευση της θήρας για τουλάχιστον 20 μέρες θα οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες που καλλιεργούν» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Παπαγρηγορίου, επισημαίνοντας, ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο η συνέχιση του κυνηγιού επιτρέπεται με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς.

«Να επιτραπεί το κυνήγι εντός του νομού διαμονής και σύμφωνα με τις λοιπές προϋποθέσεις, που έχουν οριστεί για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού,» ζητά και ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τονίζει ότι, «εφ’ όσον σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα το κυνήγι επιτρέπεται να ασκείται ως «άθλημα» σε όλη την Επικράτεια, μπορεί να επιτρέπεται ως άσκηση και επομένως να συμπεριληφθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, που προβλέπονται στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.»

Σημειώνει επίσης ότι, «το κυνήγι αποτελεί διαχειριστικό μέτρο της Πολιτείας για τον περιορισμό, μεταξύ άλλων, του πληθυσμού του αγριόχοιρου κι επομένως η απαγόρευση της δραστηριότητας θα αποβεί εις βάρος της προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και της πρόληψης εκτεταμένων ζημιών σε αυτές.»

Στα κάγκελα είναι οι κυνηγοί της Λακωνίας μετά την απόφαση να συμπεριληφθεί και το κυνήγι στις δραστηριότητες που απαγορεύονται την περίοδο του lockdown.

Να εξαιρεθεί το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από το lockdown ζητά ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου από την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επικαλείται τις αντιδράσεις των αρμοδίων συλλόγων και ζητά την ένταξη του κυνηγιού και του ψαρέματος στην κατηγορία της άθλησης εξωτερικού χώρου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να το ασκούν στέλνοντας sms.

Κορονοϊός: Σκέψεις για καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη–Κλείνουν σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X